Radnici "Komusa" i dalje u štrajku

Gacko zatrpano smećem, načelnik neće da priča sa komunalcima

  • 21.08.2019. 19:24

Tone smeća na ulicama, funkcioneri ćute, a štrajk radnika "Komusa" ni osmi dan ne prestaje, takva slika stiže i danas iz Gacka. Ljuti radnici ne znaju šta dalje planiraju u ovoj opštini i za njihova prava nikoga nije briga. Na ivici su egzistencije pa se snalaze na sve načine.

"S obzirom da putujem u dva pravca 52 kilometra i da imam četvoro djece, majku i ženu, mnogo je teško. Da je redovna plata ta neka od 500 mraka, to je vrlo teško preživjeti. Da nije sa strane nekog privatnog rada ne bi mogao pokriti one osnovne stvari," kaže Miro bratić, radnik Komusa Gacko.

Zamjenik načelnika Radoica Antunović bez puno obećanja i konkretnih prijedloga jutros je molio komunalce da očiste Gacko. Oni nisu pristali. Načelnik Milan Radmilović pred radnike i kamere ne želi. Na sastanak je pozvao samo direktoricu. Dragana Rudan izašla je ljuta. U prolazu je rekla, dogovora nema. Na ucjene i prijetnje ne pristajemo jasni su komunalci.

"Nas niko neće razjediniti, 60 i više radnika je za ovaj štrajk. Kada on bude nama isplatio drugu platu i sa nekim ljudskim ciljem došao u ovu firmu, da kaže kako treba da se reguliše ova firma i kako dalje mi ćemo početi raditi. Bez druge plate nećemo," rekoa je Milan Šupić, predsjednik Štrajkačkog odbora Komusa.

Kada očistite grad dobićete platu, ako nećete vi dovešćemo ljude sa strane, tim riječima nadležni su se obratili komunalcima. Ipak, ljuti komunalci imaju čvrst stav.

Dogovora između opštinskih vlasti i komunalaca u štrajku nema, zato je u Gacku sve isto, samo je smeća sve više.
Ulicama se jedva prolazi, a smrad se širi na sve strane. Gačani u nevjerici kažu ovo je čista zaraza. Znaju to i radnici „Komusa“ ali ponavljaju, do nas nije.

"Najteže je našim čistačima koji čiste i koji rade, oni najteži dio posla snose i nama zarađuju plate. Mi smo se dogovorili kada se ispoštuju naši uslovi da ćemo svi izaći iz kancelarija, da zajedno sa njima čistimo i da im pomognemo, da ne bude sve na njima, jer je grad katastrofa kao što ste i vidjeli," rekla je Ivana Maljević, radik Komusa. 

Još prošlog utorka gatački komunalci su ugasili mašine odložili metle i lopate i krenuli u borbu za zarađene plate. Tek nakon sedam dan, kada se već Gacko pretvorilo u deponiju, nadležni su se obratili radnicima ali zahtjeve im nisu ispunili.