Sve teža situacija

Gacko najveće žarište virusa korona u istočnoj Hercegovini

  • Извор: АТВ
  • 23.09.2021. 20:03

Gacko je ponovo kovid žarište u istočnoj Hercegovini. Procenat pozitivnih od broja testiranih je visokih 76 odsto. Polovina pacijenata u trebinjskoj bolnici su Gačani. Medicinari iz ovo opštine kažu da imaju pune ruke posla, dnevno u ambulantu po terapiju dođe oko 60 građana.

"Prema našim podacima i Higijensko-epidemiološke službe imamo 236 akzivnih slučajeva oboljelih od kovida. Od toga imamo u Bolnici 22 pacijenta i danas je upućen pacijent na bolničko liječenje", kaže Srđan Kavić, doktor u Kovid ambulanti Gacko.

Šesnaest Gačana je na kiseoničkoj terapiji, od sredine avgusta bitku sa kovidom izgubilo osam pacijenta iz ove opštine. Gatački načelnik moli građane da se čuvaju, da poštuju mjere i kaže da se kreće u pojačane kontrole. Ognjen Milinković problem vidi i u vakcinaciji.

 "Broj vakcinisanih je oko 15 odsto to je premalo to je zaista premalo i zasigurno tvrdim da je to jedan od uzroka zbog čega je ovaj talas jači u Gacku nego u ostalim mjestima. Ja sam ljekar i zato pozivam građane na vakcinaciju", ističe Ognjen Milinković, načelnik Opštine Gacko.

Vakcinacijom su zadovoljni u Trebinju ali je broz zaraženih i dalje visok. Na kovid odjeljenjima trebinjske bolnice trenutno se liječe 52 pacijenta od čega je 38 na kiseoničkoj terapiji a jedan na neinvazivnom respiratoru.

"Već petu sedmicu za redom imamo preko 70 zaraženih sedmično. Nije došlo do naglog skoka zato što imamo veliki broj vakcinisanih ali je i ovaj broj ogroman", rekla je Jelena Durić, epidemiolog Doma zdravlja Trebinje.

Kovid situacija je loša i u Bileći a pogotovo u Nevesinju. Kapaciteti tamošnje bolnice su krcati a broj zaraženih Nevesinjaca stalno raste.