Fotografija iz mladosti kao dokaz: Duboka i neraskidiva veza patrijarha Irineja sa Kosmetom

13:23, 21.11.2020.
Arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Irinej, ostaće upamćen po mnogim stvarima, ali ono što je i sam uvijek naglašavao, posebnu vezanost osjećao je prema Kosovu, koje je bilo neizostavni dio patrijarhovih obraćanja.

Patrijarh Irinej je ponavljao "da se Srbija ne smije odreći Kosova, jer je onda nepovratno izgubljeno, dok se ono što je oteto može jednom i vratiti", upoređujući ga, po simboličnom značenju, sa Jerusalimom.

Jedan dio svoje maldosti Irinej je proveo upravo na Kosovu, tačnije u Bogosloviji u Prizrenu, za koju je i sam patrijarh znao da kaže da je duhovna kolevka Srpske pravoslavne crkve.

Nema puno objavljenih fotografija patrijarha iz tog perioda, ali na društvenim mrežama danas se pojavila jedna iz 1960. godine u Peći, sa ustoličenja patrijarha Germana, koja je jedno od svojevrsnih svjedočanstava o vremenu koje je patrijarh proveo na Kosovu.

Na fotografiji je u prvom planu predstavnik albanske porodice sa svojim djetetom u naručju, inače albanaske porodice koja je vijekovima čuvala patrijaršiju.

Krajnje desno na fotografiji nalazi se i tada tridesetogodišnji jeromonah Irinej, budući patrijarh srpski.

Patrijarh je često ponavljao da se na Kosovu nalaze najveće srpske svetinje, biseri pravoslavne duhovnosti, srpske kulture i sveukupne hrišćanske i svjetske duhovne baštine.

Vijest o upokojenju patrijarha Irineja dočekana je sa tugom i žaljenjem na Kosovu, čiji građani su rekli da im je poglavar SPC uvijek bio podrška i nada.

- Uvijek je bio uz nas, naročito uz mene kao episkopa, sveštenstvo, monaštvo, ali i one vjernike, narod koji istrajava svo ovo vrijeme i ne želi da napusti ove svete prostore. Imao je zaista razumijevanje za sve što prolazimo i saosećao je sa svakim čovjekom - rekao je juče episkop raško-prizrenski Teodosije.