Banjaluka

Formirano Udruženje "7. februar 1942. godine"

  • 03.02.2019. 16:48

U Banjaluci je danas formirano Udruženje "7. februar 1942. godine" koje će se baviti prikupljanjem dokumentacije o ustaškom zločinu nad Srbima u selima Drakulić, Šargovac i rudniku Rekovac u Drugom svjetskom ratu kako bi bio napravljen dokumentarno-muzejski prostor.

Na Osnivačkoj skupštini za predsjednika ovog udruženja izabran je Nebojša Pantić iz Banjaluke, a za predsjednika Skupštine udruženja Nedeljko Mitrović.

On kaže da je Udruženje formirano na dan kada se obilježava 77 godina od ustaškog pokolja Srba u selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac.

"Osnovni cilj udruženja je da nikad ne budu zaboravljene žrtve stravičnog ustaškog zločina na ovom području, te da se bavi prikupljanjem dokumentacije i pravljenjem spiskova žrtava kako bi se napravio dokumentarno-muzejski prostor", rekao je Mitrović za Srnu.

Mitrović je istakao da ovo udruženje ima u planu i postavljanje spomen-ploča na grobnicama gdje su šezdesetih godina prošlog vijeka ekshumirani posmrtni ostaci ustaških žrtava i preneseni kod spomenika u Drakuliću.

On je dodao da je puni naziv Udruženje potomaka žrtava ustaškog zločina "7. februar 1942. godine".

U banjalučkom naselju Drakulić danas je obilježeno 77 godina od ustaškog pokolja nad srpskim stanovništvom u selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, a tim povodom lužena je liturgija i parastos, te položeni vijenci na spomenik žrtvama.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj Srba u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima 551 dijete.

Pod komandom Јosipa Mišlova i petrićevačkog župnika fra Vjekoslava Filipovića iz garde Ante Pavelića, takozvanog "Tjelesnog zdruga", ustaše su ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka - sjekirama i noževima.

Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965. godine, a od 1991. godine svake prve nedjelje prije godišnjice stradanja služi se parastos u Drakuliću.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.