Spriječene zloupotrebe

Fond zdravstvenog osiguranja Srpske biće blagovremeno obaviješten o smrti korisnika

  • 02.10.2020. 14:17

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić i vršilac dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) Srpske Dejan Kusturić potpisali su danas u Banjaluci Sporazum o korištenju podataka iz Centralne baze drugog primjerka matičnih knjiga koji su evidentirani u matičnoj knjizi umrlih.

Jujićeva je istakla da će FZO biti blagovremeno obaviješten o smrti korisnika zdravstvenog prava, čime će biti spriječene zloupotrebe.

"Podaci će FZO biti dostavljani pravovremeno, odnosno dva puta mjesečno. Fond neće imati direktan pristup bazi podataka, što znači da bezbjednost neće biti dovedena u pitanje", izjavila je novinarima Jujućeva nakon potpisivanja Sporazuma.

Kusturić je naglasio da je potpisivanjem Sporazuma unaprijeđena saradnja Ministarstva uprave i lokalne samouprave i FZO.

"Uvjerili smo se tokom višegodišnje saradnje da ovakan način rada daje rezultat i uspješno funkcioniše u praksi. Ustupanje podataka iz matične knjige umrlih biće produženo u naredne dvije godine", rekao je Kusturić.