Fond PIO: Obustava isplate za 3.796 korisnika zbog nedostavljanja potvrde o životu

13:35, 05.02.2020.
Izvor: Srna
Thumbnail
Za 3.796 korisnika Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske, koji primaju penzije izvan Republike, zbog nedostavljanja potvrde o životu, biće obustavljena isplata dok ne ispune ovu zakonsku obavezu.

Iz Fonda su istakli da Zakon o PIO propisuje da je korisnik penzije, kojem se isplata vrši izvan Republike, obavezan da na kraju kalendarske godine Fondu dostavi potvrdu o životu, te da neodazivanje ovoj obavezi dovodi do privremene obustave isplate penzije.

"Nažalost, uobičajeno je da nekoliko hiljada korisnika prava u propisanom roku ne dostavi taj dokument", saopšteno je iz ovog fonda.

Iz Fonda PIO navode da da se dostavljanje potvrde o životu ne odnosi na 27.063 korisnika sa prebivalištem u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Federaciji BiH, jer se taj podatak obezbjeđuje kroz elektronsku razmjenu podataka između nosilaca osiguranja.

Za preostalih 24.903 korisnika ivan Republike dostavljanje potvrde o životu vrši se poštom na obrascu potvrde o životu koji je ovjeren kod penzijskog organa, notara, opštinskog organa, suda i diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u državi prebivališta.

Od ukupno 3.796 korisnika koji nisu dostavili potvrdu o životu u januaru, na one sa prebivalištem u Srbiji odnosi se 2.010.

Preostalih 1.786 korisnika prava koji nisu dostavili potvrdu o životu, živi u jednoj od 23 države ivan prostora bivše Јugoslavije sa kojima Republika Srpska, odnosno BiH, većinom ima potpisan sporazum o socijalnom osiguranju.

Potvrda o životu dostavlja se nadležnoj filijali Fonda PIO, koja je donijela rješenje o ostvarivanju prava i vrši isplatu penzije.

Fond PIO Republike Srpske pisanom porukom na čeku ili nalogu za isplatu penzije za oktobar, novembar i decembar redovno i kontinuirano obavještava korisnike prava o blagovremenom dostavljanju potvrde, kao i posredstvom sredstava javnog informisanja, ukazujući na značaj te obaveze.

Za nove korisnike van Republike Srpske potvrda o životu obezbeđuje se kod nadležne filijale, u postupku rješavanja o pravu.

Obrazac potvrde o životu nalazi se i preuzima na internet stranici Fonda PIO www.fondpiors.org

Pročitajte još:

Žele da ostanu u Srpskoj: Dario i Andrej iz Novog Grada pokrenuli vlastiti biznis

Pozlilo vozaču autobusa koji je prevozio djecu: Udario u zaštitnu ogradu

Crveno upozorenje za BiH zbog olujnih udara

Bila im je rob: Nenad i Mileva devet mjeseci držali i mučili Jelenu

Šta ne biste smjeli raditi prije seksa

Pogledajte vilu koju su kupili Megan i Hari u Kanadi

Kako da sami prekontrolišete štitnu žlijezdu?

Vic dana: Za rođendan hoću pušku!