Dejan Kusturić, direktor FZO RS

Fond finasira najnoviju imunoterapiju za liječenje melanoma i karcinoma pluća

  • 12.06.2018. 18:27

Dejan Kusturić direktor, Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u emisiji ATV-a "5do7" najavio je uvođenje najnovije terapije za melanom kao i povećanje broja pacijenta koje će Fond pokriti.

"Do sada smo imali situaciju da za šest pacijenata finansiramo liječenje ove teške bolesti. Raspisali smo tendersku proceduru i u naredna dva mjeseca krećemo sa finansiranjem liječenja 13 pacijenata od melanoma. Koliki je značaj toga najbolje pokazuje da je godišnja terapija za jednog pacijenta oko 170 hiljada maraka," rekao je Kusturić.

On dodaje da će ubuduće, umjesto šest, Fond finasirati terapiju za 13 pacijenata.

"Naravno, na tome nećemo stati.  Fond će finansirati i liječenje 12 pacijenata koji su oboljeli od karcinoma pluća, a koji do sada nisu imali priliku da se liječe ovom imuno terapijom. To znači da će Fond, sa sadašnji šest pacijenata, finansirati liječenje 25 pacijenata ovim izuzetno skupim terapijama," rekao je Kusturić.

On pojašnjava da su u proteklih godinu dana uspjeli stabilizovati finasijsku situaciju u Fondu i dovesti prihode i troškove u razumne okvire,  i da to usmjere za liječenje pacijenata. 

"Do prije godinu dana, 2016. godine, Fond je bio u značajnom deficitu. Naslijedili smo oko 567 miliona maraka obaveza, već 31.decembra 2017. te obaveze su bile 431 miliona, a u aprilu 410 miliona maraka. Naša potraživanja su oko 280 miliona i FZO će nastojati da dođe do tog novca, kako bi ga usmjerio u revitalizaciju i liječenje naših pacijenata, rekao je Kusturić.

Тагови:
  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!