Neobičan prizor na granici

Fočak poklonio kravu manastiru u Crnoj Gori

  • 11.12.2020. 19:52

Neobičan prizor na Šćepan Polju, na granici između Crne Gore i BiH. Fočanski dobrotvor Milan Gagović poklonio je svoju kravu Šaravu manastiru Zagrađe, zadužbini hercega od Svetog Save Stefana Kosače, koji se nalazi na samoj granici, na crnogorskoj strani Tare. 

Na Milanovu plemenitost nije ostala imuna ni administracija, pa mu je uprkos zabrani ulaska na tom prelazu u Crnu Goru, dozvoljeno da prevede Šaravu preko mosta na Tari. 

"Treba da se teli za dva mjeseca, ako Bog da biće malo telence. Kod nas je bila dobra, jedna od najboljih", kaže Gagović. 

Sa druge strane rijeke neobični poklon sa radošću su preuzeli iguman Zagrađa, arhimandrit Lazar i njegov komšija Vuko Jovović koji će brinuti o kravi.

"Zaista divan gest, ali nije za nas iznenađenje, pošto je Milan godinama naš veliki prijatelj, manastira Zagrađe i nije mu prvi put da je pomogao", rekao je arhimandrit Lazar, iguman manastira Zagrađe.

"Kod nas će biti, mi ćemo je gledati, u susret ocu Lazaru izaći. Naravno, što bude od nje koristi otac Lazar će da koristi, kaže Vuko Jovović, Šćepan Polje.

Na Šćepan Polju ne može se ući u Crnu Goru ni sa testom na virus korona, čime je Fočacima onemogućeno da posjete svoj omiljeni manastir udaljen svega dvadesetak kilometara. Ipak, ima i onih koji uvijek nađu rješenje, pa tako jedna porodica nije žalila da dođe zaobilaznim putem preko Bileće da bi krstila svoju ćerkicu.

"Porodica iz Foče koja je ovdje dolazila i ovdje se molila i u međuvremenu je dobila divnu ćerku. Sad na Vavedenje su došli i tu smo je krstili, ali bogami su prešli 250 kilometara da bi došli", priča arhimandrit Lazar. 

Milanova Šarava od sada će ponosno nositi titulu manastirske krave. Njen bivši gazda ističe da je mnogo srećan što je bio u prilici da pomogne ovo sveto mjesto u kome su mnogima, u šta se, kaže, lično uvjerio, uslišene molitve. Iguman Lazar je poručio da je svaki dar za manastir veliki blagoslov za darodavca, i to po jednostavnoj duhovnoj formuli da je taj čin ravan poznatim riječima iz jevanđelja „Sjeti me se Gospode u Carstvu svome“.

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина