Fejsbuk stranica "Nisam tražila" - ispovijesti žena koje su doživjele seksualno zlostavljanje

  • 20.01.2021. 10:12

Nakon što su mlada glumica Milena Radulović i još nekoliko djevojaka odlučile da izađu u javnost sa mučnim ispovijestima o seksualnom zlostavljanju od strane Miroslava Aleksića, podstakle su grupu studentkinja Akademije scensjkih umjetnosti da osnuju Fejsbuk grupu pod nazivom "Nisam tražila".

Prijava Milene Radulović i njena ispovijest izazvala je osuđujuće reakcije u cijelom regionu, a samim tim i podršku za njenu hrabrost da istupi u javnost.

Fejsbuk stranica „Nisam tražila“ posvećena je svim ženama koje su doživjele slična traumatična iskustva, a Milenin potez podstakao ih je da i one anonimno ispričaju svoje priče.

- Pozivamo sve žene da s nama anonimno podijele svoja iskustva kako bi skrenule pažnju na ono što su proživjele, ili još uvijek proživljavaju i tako promijenile atmosferu u društvu u kojem je bilo kakav oblik nasilja prema ženama prešutno odobravan, podržavan i potaknut predrasudom da je u tim profesijama takvo ponašanje prihvatljivo. Ako sam glumica, spisateljica, glazbenica, novinarka ili na bilo kakav drugi način javno eksponirana žena, ne znači da sam to tražila - piše u opisu stranice.

Prenosimo samo neke od jezivih ispovijesti:

Osvanule priče i o seksualnom uznemiravanju na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti

Na stranici su, između ostalih, osvanule priče i o strašnim dešavanjima na Akademiji scenskih umjetnosti, gdje su bivše studentkinje prepričavale iskustva o poniženjima, seksualnim uznemiravanjima, ali i otvorenim pozivima na seks koji su im upućivali zaposleni na ASU. Tvrde i da se uprava akademije oglušila na njihove žalbe.

Nakon toga saopštenjem su reagovali sa ASU i poručili ženama da se moraju organizovati u većem broju i svjedočiti. 

Razgovarala sam sa dekanom Akademije Srđanom Vuletićem, profesoricama i profesorima ASU od kojih imate punu podršku. Već ovakvim načinom organizovanja uspjele ste pokrenuti važan proces - ne samo u našoj profesiji nego u cijelom društvu gdje se dešavaju isti obrasci uznemiravanja/zlostavljanja žena. Hvala vam- stoji u saopštenju koje potpisuje reditelj Jasmila Žbanić.

Тагови: