Iako su mnogo jeftiniji

FBiH ne želi ruske lijekove u BiH ?

  • 17.01.2020. 19:24

Protiv uvoza ruskih lijekova u BiH glasalo je sedam članova Komisije za lijekove BiH, svi iz Federacije BiH koja djeluje pri Agenciji za lijekove BiH, pišu pojedini federalni mediji.

Iako, ne postoji nijedan medicinski razlog za to, sudeći po glasanju sa posljednje sjednice ta odluka mogla bi biti donesena već na februarskom zasjedanju. Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, kažu da nemaju uticaja na Komisiju koja djeluje nezavisno. 

"U ovom trenutku vam, u ime rukovodioca institucije (direktora ove agencije) mogu odgovoriti da imenovani ne bi komentarisao medijske navode, jer su predmetni lijekovi u proceduri, i trenutno se nalaze u fazi pribavljanja mišljenja Komisije za lijekove. Direktor nema uticaja, i ne želi da ga ima, na pomenutu komisiju, a koja je nezavisna u svom radu. Članovi Komisije dolaze ispred Ministarstava zdravlja Republike Srpske, FBiH, i Brčko Distrikta, isto kao i članovi Stručnog savjeta (Upravnog odbora) Agencije", saopštili su iz Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH. 

Očekujemo od Agencije za lijekove BiH da ubrza procedure izdavanja dozvola za promet ruskih farmaceutskih kompanija, kažu za ATV u Fondu zdsravstvenog osiguranja Republike Srpske. Poručuju da Agencija ne treba da dozvoli da postane talac tromosti i uticaja raznih lobista kojima, kako kažu, očito, ne odgovara prodor ruskih lijekova na tržište BiH.  

Iz Fonda navode da zdravstveni sistem Srpske zbog monopola pojedinih proizvođača skupih lijekova na tržištu, ima nerealno visoke cijene, ali bez obzira na te prednosti, oni se ipak sve češće povlače i ostavljaju tržišta BiH bez adekvatnih lijekova. 

"Nije razumno da zbog administrativnih barijera taj dio usporava jer svaki mjesec, odnosno svaki dan, gubitka konkurencije odnosno obezbjeđivanja nižih cijena znači da gubimo novac. Tako da mi očekujemo da institucije koje bi trebale da razmišljaju kao i Fondovi pomognu odnosno da ne otežavaju", istakao je Dejan Kusturić, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Taj ceh, kažu u Fondu, plaća kako Fond zdravstvenog osiguranja Srpske, tako i osiguranici za koje se u takvim tržnim uslovima teško može nabaviti preko potreban lijek. Na to je još ranije upozorio srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik. Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH ne dozvoljava isporuku lijekova u BiH iz Sankt Peterburga, iako su mnogo jeftiniji, poručio je Dodik. Najavio je da postoji mogućnost pregovaranja o uvozu vakcina iz Rusije.

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина