Građani obratite pažnju

Falsifikovanje novčanica uzelo je maha

  • 24.10.2018. 19:31

Falsifikovanje novčanica evra većih apoena u BiH uzelo je maha. Najviše u Banjaluci i Sarajevu, kažu iz Centralne banke BiH. U odnosu na prošlu godinu broj krivotvorenih novčanica je smanjen, ali vrijednost novčanica je povećana.

Što se tiče konvertibilnih maraka, u Centralnoj banci bilježe smanjenje otkrivenih lažnjaka.  

Postoji nekoliko načina prepoznavanja lažnog novca, kažu stručnjaci. Osnovni je specifičnost papira, jer se razlika osjeti na dodir. Kovanice je, za razliku od novčanica, teže prepoznati, naočigled su iste, a razlika težine je u samo nekoliko grama. Najsigurnije otkrivanje lažnjaka je po zvuku. Ispuštanjem kovanice na pod lažna se može lako prepoznati, kažu iz banaka. 

"Na poleđini novčanice imamo apoensku oznaku koja pod određenim uglom mijenja boju, znači to je neka varijabilna boja, prelazi iz neke smeđe boje u zelenkastu na novčanici od 100 KM. To je veoma pouzdan način prepoznavanja, jer vrlo rijetko, gotovo nikad nismo imali situaciju da na krivotvorenoj novčanici postoji varijabilna boja", istakao je Mišo Žabić, rukovodilac odjeljenja za upravljanje gotovinom u "Sberbank". 

Ukoliko građani primjete falsifikovanu novčanicu, trebaju se odmah obratiti policiji, poručuju iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. 

"Dužnost građanina je da kada otkrije da se radi o falsifikovanoj novčanici prijavi taj slučaj policiji koja je dužna dalje da postupa i sprovede istragu ukoliko bi se moglo da utvrdi ko je izvršilac tog krivičnog djela, odnosno ko je pustio u promet takvu vrstu novčanice. Međutim u nadležnosti MUP-a i policije RS nije da vrati novac oštećenom građaninu jer bi taj novac trebalo da vrati ono lice koje je napravilo tu prevaru", istakla je Mirna Miljanović, portparol MUP RS-a. 

Uspješnost zaštite novčanica od falsifikovanja zavisi od države. Najjednostavnije, kažu stručnjaci, što je država bogatija to je njihov novac teže falsifikovati. Primjer za to je novčanica od stotinu evra, na kojoj gotovo svaki znak i svaki crtež predstavljaju element zaštite. U zaštitu novčanica najviše ulažu zemlje poput Australije, Kanade, i Velike Britanije, koje su uvele plastične umjesto papirnih novčanica. 

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.