Sve ispolitizovano

Nema privatizacije: HET obezbjeđuje novac za izgradnju HE Dabar

  • Извор: АТВ
  • 12.01.2022. 13:37

Elektroprivreda Republike Srpske poručila je da Hidroelektrane na Trebišnjici povećavaju kapital emisijom akcija radi završetka izgradnje HE Dabar, a ne radi privatizacije kako su neki inicirali.

Dokapitalizacija se radi javno i transparentno, u skladu sa svim propisima tržišta kapitala, a sve u cilju obezbjeđivanja sredstava za okončanje projekta „Dabar“ što je jasno naznačeno u članu VII Odluke o drugoj emisiji akcija javnom ponudom.

Takođe, ističu da je projekat HE Dabar prošao sve potrebne procedure, a krajem prošle godine potpisan je i sporazum o izgradnji i finansiranju sa kineskim partnerima, tako da su poruke Bakira Izetbegovića bez ikakvog osnova, te da upravo zbog ovakvih stvari pokretanje ovog projekta uveliko kasni.


"Podsjećamo da je ovaj projekat zbog političkih manipulacija i usporavanja sa ekološkim dozvolama zakasnio više od tri godine. Sud BIH je rekao da nema ništa sporno zato šaljemo jasnu poruku Bakiru Izatbegoviću koji je krenuo u osporavanje projekta HE Dabar", rekli su iz ERS-a.

Ana Bokonjić Buha, portparol Elektroprivrede Republike Srpske navela je da će hidroelektranu izgraditi u planiranim rokovima uspješno i na ponos svih.

"Moramo podsjetiti da se radi o projektu iz 1954 godine  u kome je učestvovala  kompletna stručna javnost bivše Jugoslavije. U izradi ovog projektra učestvovala je i stručna javnost Sarajeva i ona bi možda mogla nešto da kaže ali predsjednik SDA Bakir Izetbegović nema pravo da priča  a pogotovo ne da manipuliše", kategorična je Bokonjić Buha.

Na priču o privatizaciji, iz ERS-a odgovaraju da su to potpune neistine, a koje su proizašle iz nepoznavanja ove materije, te da se emisija akcija radi sa ciljem obezbjeđivanja sredstava potrebnih za izgradnju novog projekta.

"Matično preduzeće Elektroprivreda Republike Srpske je obezbijedilo sredstva kojima će koristeći pravo preče kupovine kupiti akcije koje emituje HET u procentu od 65%  i na taj način zadžati sadašnji procenat vlasništva u HETu i  nakon provedenog postupka što znači da bilo  kakva priča o privatizaciji HETa je apsolutna neistina i laž", rekao je Blagoje Šupić, direktor Direkcije za ekonomsko finansijske poslove ERS-a.