Drvar

Episkop Sergije: Jednovjerna braća u Podgorici zbog vlasti posrću u bratomržnji

  • 24.06.2021. 10:03

NJegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije rekao je da su se u Podgorici jednovjerna braća pomoću podrške blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija uspela na vlast, a danas zbog parčeta te iste vlasti posrću u bratomržnji, optužbama, klevetama, ispunjavajući, ničim izazvani, kletvu neprijatelja.

Episkop Sergije je rekao da se ne može voljeti narod kome se pripada ukoliko se ne vole svi koji ga čine.

"Podijeljeni među sobom, iskopali smo političke rovove iz kojih ispaljujemo plotune mržnje jedni na druge, radujemo se propasti onih koji nas ne vole i onih koje ne volimo, dok istovremeno pričamo o srpstvu, lažući sami sebe, jer ne možemo voljeti narod kojem pripadamo ako ne volimo sve one koji taj narod čine narodom", naveo je vladika u besjedi objavljenoj na sajtu Eparhije bihaćko-petrovačke.

Episkop Sergije je istakao da srpski narod treba da se bavi sobom, jer ako sami sebi ne pomognu, ni drugi im neće moći pomoći.

"Dok tražimo naše mjesto pod Suncem tumaramo od Evrope do Rusije, u dalekoj Kini tražimo slamku spasa, ne shvatajući da smo sami sebi i uzrok i posljedica i uspon i pad", dodao je vladika.

Episkop Sergije je naveo da narod nije spreman da se suoči sa svojim manama koje se umnožavaju, a koje dovode do toga da se u bratu neprijatelj nalazi.

"Bliži nam se Vidovdan, ni prvi ni posljednji. Dođe i prođe, a mi ostajemo isti, sami sa sobom, nespremni da se suočimo sa zlom u sebi, sa manama koje umnožavamo, sa grijesima koji nam kao rđa izjedaju dušu, a mi to ne vidimo niti želimo da vidimo... Zbog toga tonemo u bezdan bratomržnje. Pored nas samih neprijatelji nam ne trebaju. Mi radimo njihov posao", naveo je vladika Sergije.

On je poručio da narod podijeljen državnim granicama, omeđen političkim partijama i sukobljen zbog sitnica kojih se sutra neće ni sjećati, ne primjećuje da život prolazi.

"Život, koji smo dobili kao dar i kao priliku da od njega nešto napravimo, neumitno teče, noseći naše neostvarene planove u ambis besmisla ovoga svijeta", dodao je episkop Sergije.

Vladika Sergije je rekao da je dolazeći Vidovdan prilika da se vjernici ogledaju u ogledalu istine, da bi u smrtnom času, kad dođe taj strašni tren, mogli sami sebi potvrditi da su živjeli život dostojan čovjeka, da su učinili sve što su mogli kako bi postali bolji, pravedniji, pošteniji.

"Ustani care Lazare, vaskrsni u nama svo ono dobro koje smo sami u sebi zakopali. Probudi se u nama, budeći zaspalu ljubav prema onima od kojih svi okreću glavu, kako bismo na Kosovu Polju našeg srca ugledali tvoj lik, da nas opomene i posrami", naveo je episkop Sergije. 

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија