Trebinje

Eksperti iz regiona raspravljali o klimatskim promjenama

  • 18.10.2019. 19:29

Klimatske promjene sve više su problem. Poplave, požari i ekstremne vrućine pogađaju Srpsku i region iako nije uzročnik narod na ovom prostoru ispašta. Krivci su visoko-tehnološki razvijene zemlje. 

U rješavanje ovoga sve izraženijeg problema trebamo se svi uključiti poručuje iz Trebinja resorna ministarka Srebrenka Golić sa druge po redu Konferencije o klimatskim promjena.

"Vjerujte da mi na ovim prostorima možda u zadnje vrijeme malo više ali prije nismo uopšte obraćali mnogo pažnje, kada se desi elementarna nepogod pitamo joj šta nas zadesi. E to je upravo ono što radimo kako bi smanjili posljedice, prilagodili se provodili mjere adaptacije na klimatske promjene. Mi to radimo", kaže Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju. 

Mnogo je urađeno, ali to nije dovoljno poručuje ministarka. Samo za projekte energetske efikasnosti uloženo je na desetine miliona evra, a na sanaciju čeka još više od 1.000 objekata širom Srpske. O problematici klimatskih promjena u Trebinju razgovaraju brojni stručnjaci i poručuju da se Pod hitno mora zaustaviti emisija štetnih gasova sa efektom staklene bašte. Ali to nije lako.

"Mi smo svjesni da svoju ekonomiju i poljoprivredu i saboraćaj i kulturu i sve segmente društvenog života mormo prilagoditi klimatskim promjenama", kaže Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

"Možda moramo o promjeni kultura koje se gaje , možda moramo da razmišljamo o jednom novom ekonosmkom modelu ali ovo je početak", kaže Ivan Karić, Državni sekretar ministarstva zaštite životne sredine Srbije.

Muka sa klimom ne fali ni najjužnijem gradu Srpske. Srpremno se za preventivno djelovanje kaže gradonačelnik.

"Kako cijeli region tako i Trebinje ima evidentne klimatske promjene. Imamo dva godišnja doba ljeto i zimu. Znamo i sami da to donosi elementarne nepogode. Imamo probleme ljeti sa požarima a evidentne su i poplave", kaže gradonačelnik Trebinja, Mirko Ćurić.

Konferenciju o klimatskim promjenam organizuju resorno ministarstvo, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, grad Trebinje i Javna ustanova "Ekologija i bezbjednost". Stigli su brojni gosti iz cijelog regiona. Ministarka Golić kaže da ovo mora postati tradicija.

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина