Provjera znanja iz matematike i srpskog

Eksperimentalna mala matura u osnovnim školama u Srpskoj

  • 05.06.2019. 10:56

U 94 od 187 osnovnih škola u Republici Srpskoj danas i sutra izvodi se eksperimentalna mala matura iz matematike i srpskog jezika, rekao je Srni direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović.

Damjanović je rekao da je eksperimentalnom malom maturom obuhvaćeno više od 4.500 učenika devetih razreda i da se danas provjeravaju učenička znanja iz srpskog jezika, a sutra iz matematike. 

Prema njegovim riječima, u eksperimentalnoj maloj maturi učestvuje više od 2.500 nastavnika u raznim komisijama. 

"U ovom trenutku kroz eksperimentalnu malu maturu provjeravamo znanje učenika u ova dva predmeta u skladu sa propisanim standardima i to nije način provjere kao u klasičnoj nastavi koju rade nastavnici u ova dva predmeta, jer je ovdje riječ o nivoima znanja - nizak, srednji i visoki nivo znanja", pojasnio je Damjanović. 

On je rekao da je prema Strategiji razvoja obrazovanja Republike Srpske planirano da se obavezna mala matura u Srpskoj za učenike devetih razreda uvodi školske 2021/22. godine. 

"Sve dok ne bude obaveza uvođenja male mature, mi u osnovnom obrazovanju u Republici Srpskoj radimo eksperimentalno da bi se, prije svega, nastavnici koji to sprovode, a onda i učenici koji učestvuju naučili poštivanju zadatih propisa Republičkog pedagoškog zavoda o izvođenju malih matura", rekao je Damjanović. 

On je rekao da su ti propisi identični kao oni u Srbiji, gdje se mala matura sprovodi već nekoliko godina. 

Damjanović je podsjetio da su u aprilu u 93 osnovne škole u Srpskoj učenici devetih razreda imali spoljašnje vrednovanje znanja, te da je planirano da naredne godine sve osnovne škole budu još jedanput u eksperimentalnoj maloj maturi, nakon čega će mala matura biti obavezna. 

"Ukoliko u dogovoru sa Ministarstvom prosvjete i kulture bude donesena odluka da već sljedeće godine mala matura bude obavezna, Republički pedagoški zavod je spreman da je sprovede, s tim da se prije toga moraju pripremiti pravilnici", naveo je Damjanović. 

On je pojasnio da se pravilnik o maloj maturi najviše odnosi na to da li će rezultati male mature uticati na upis učenika u srednje škole ili neće. 

Damjanović je rekao da će dobijeni rezultati pokazati, prvenstveno znanje učenika, a onda i da li su poštovana sva propisana uputstva Republičkog pedagoškog zavoda. 

On je podsjetio da je prošle školske godine mala matura eksperimentalno sprovedena u 21 školi kada su rezultati iz oba predmeta, i iz matematike i srpskog jezika, bez obzira što je to različit nivo ocjenjivanja, slabiji nego ocjene koje učenici dobiju od svojih nastavnika. 

"Mi na ovaj način nećemo da tvrdimo kako nastavnici ne znaju ocjenjivati, nego samo hoćemo da pokažemo i dokažemo i nastavnike naučimo da odustanu od klasičnog načina ocjenjivanja i da moraju primjenjivati više tehnika, kao i da sve što ocjenjuju mora biti standardizovano", kaže Damjanović. 

On je naveo da su rezultati spoljašnjeg vrednovanja znanja lošiji nego u svakodnevnom ocjenjivanju, ali da su oni svake godine približniji. 

"Nadam se da će vrlo brzo, iz razloga što će i nastavnici mijenjati svoj način ocjenjivanja primjenom standarda, rezultati spoljašnjeg vrednovanja znanja, odnosno male mature i klasičnog ocjenjivanja, biti sve bliži", rekao je Damjanović.

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.