Republička uprava civilne zaštite RS

Edukacija učenika o opasnostima od mina

  • 02.10.2018. 20:11

Edukacija o ponašanju djece prema minsko-eksplozivnim sredstvima zaostalim iz rata jedan je od važnijih projekata Republičke uprave civilne zaštite Srpske i Gorske službe spasavanja. Projektom je obuhvaćeno šest osnovnih škola i to u Šamcu, Doboju i Tesliću.

Današnje odredište bila je škola u okolini Šamca, Gornja Slatina. Iz službi tvrde, cilj je edukacija djece o opasnostima od mina, ali i pružanju prve pomoći nastradalima.

"Na osnovu procjene rizika odabrali smo šest škola koje bi, i gdje smo smatrali da bi ova edukacija bila od željenih efekata. To je da se djeca upoznaju sa osnovnim stvarima i opasnostima vezanim za življenje i boravak blizu minskih polja i pronalazak mina i nepoznatih sredstava, kao i prvu pomoć prilikom stradavanja i evakuacije iz minskih polja", istakao je Dragan Kos, pomoćnik direktora za deminiranje Republičke uprave Civilne zaštite.

Ozbiljno shvatati upozorenja o minama i ne ulaziti u minska polja, poruka je i današnje edukacije. Učenici kažu da su svjesni opasnosti koja prijeti od mina. Tvrde, poštuju upozorenja, ne diraju nepoznate predmete i izbjegavaju označena područja.

"Ova predavanja su vrlo značajna iz razloga što bismo jednostavno trebali da budemo upoznati s nečim što je opasno po naš život".

"Nažalost, u našoj državi ima veliki broj neotkrivenih minskih polja i s toga je bitno da svaki dan se trudimo da naučimo nešto novo i da se edukujemo o zaštiti od mina".

"Imali smo dosta predavanja, tako da su i mlađi to naučili, a i pomažemo im ako su blizu tog polja da objasnimo im koje opasnosti imaju".

Opštine nisu slučajno odabrane. Najveći broj minskih polja nalazi se baš u ovim opštinama. Iz Republičke uprave civilne zaštite se bore da što više površine očiste od mina, te, kažu, sprovode velike projekte deminiranja.
 

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.