Objavili odgovor istoričara Ristića

Džeruzalem post uklonio tekst o Jasenovcu

  • Извор: РТС
  • 18.08.2021. 19:02

Tekst novinara Davida Goldmana “Ova sramotna zloupotreba holokausta mora odmah da prestane“ o ustaškom logoru Jasenovac, u “Džeruzalem postu“, uklonjen je zahvaljujući brzoj i odlučnoj reakciji Muzeja žrtava genocida, saopšteno je iz te institucije. Izrealski list prethodno je objavio reagovanje direktora Muzeja Dejana Ristića, najavljujući ga na svojoj naslovnoj strani.

"Uredništvo Džeruzalem posta najprije je uklonilo sa internet stranice tog lista revizionistički i sramotan autorski tekst Davida Goldmana u kome se, pored ostalog, tvrdi kako je ukupan broj žrtava koncentracionog logora smrti u Jasenovcu između 2.500 i 4.500 ljudi, kao i da Srbi i sadašnje srpske vlasti manipulišu i zloupotrebljavaju Holokaust kako bi vještački i lažno uvećavali broj žrtava srpskog porijekla stradalih tokom Drugog svjetskog rata", istakla je direkcija Muzeja.

Nakon što je v. d. direktora Muzeja žrtava genocida, istoričar Dejan Ristić, stupio u neposredan kontakt sa glavnim i odgovornim urednikom Džeruzalem posta Jakovom Kacom, ovaj list je danas objavio Ristićev opširan i detaljan autorski tekst u kome su iznesene istorijske činjenice u vezi sa karakterom koncentracionog logora smrti u Jasenovcu, kao i sa do sada identifikovanim brojem jasenovačkih žrtava.

Pored toga, Ristić je u svom tekstu jasno i odlučno osudio svaki pokušaj relativizacije karaktera koncentracionog logora smrti u Jasenovcu, kao i umanjivanje broja žrtava.

"Muzej žrtava genocida nastaviće da odlučno, jasno i beskompromisno reaguje na sve pokušaje prekrajanja istorije Drugog svjetskog rata, a posebno na one koji za cilj imaju umanjivanje i relativizaciju njegovih tragičnih posljedica", navela je direkcija Muzeja.


Ristić: Netačni iskazi i poluinformacije obesmišljavaju 76 godina istraživanja

Izraelski list prethodno je objavio reagovanje direktora Muzeja Dejana Ristića, najavljujući ga na svojoj naslovnoj strani.

Istoričar Dejan Ristić naglasio je da autor David Goldman nizom netačnih iskaza i poluinformacija obesmišljava čitavih 76 godina kontinuiranih istraživanja, kako stručnjaka i institucija Jugoslavije, kasnije Srbije i Hrvatske, tako i svjetskih referentnih institucija poput izraelskog Jad Vašema i Muzeja holokausta (USHMM).

"U nizu problematičnih informacija sadržanih u tom revizionističkom osvrtu najprije ukazujemo na iskaz o forenzičkim istraživanjima sprovedenim u Jugoslaviji kojima je, navodno, utvrđeno da je ukupan broj jasenovačkih žrtava između 2.500 i 4.500, što predstavlja apsolutnu i sramotnu neistinu" piše Ristić.

Kako je ukazao, nikakve ekshumacije nisu obavljane 1947. i 1948. godine.

"Tokom 1946. godine obavljeno je istraživanje četiri grobnice kod Uskočkih šuma u kojima je pronađeno 967 ostataka (311 muškaraca, 467 žena i 189 djece). Na osnovu sondaže procijenjeno je da i u grobnici kod šume Strug ima oko hiljadu ubijenih, ali su stručnjaci zaključili da zbog položaja, odnosno isprepletenosti žrtava i stanja u kojima su se tela nalazila nije moguće obaviti potpuno precizno istraživanje. Dakle, ne postoji nikakvo forenzičko ispitivanje koje je rezultiralo podacima o 2.500 do 4.500 jasenovačkih žrtava, izvršeno tokom 1947. i 1948. godine, kako se to navodi u ovom revizionističkom tekstu" piše Ristić.

Naveo je da je u tom članku propuštena prilika da se navedu stvarna forenzička istraživanja obavljena tokom 1964. godine koja je izvršila komisija u sastavu: Alojz Šercelj, Vida Brodar, Anton Pogačnik i Srboljub Živanović, a koja su rezultirala otkrićem posmrtnih ostataka ukupno 284 žrtve u sedam sondi.

Dodao je da su u ovom krajnje revizionistički intoniranom članku pomenuti i razni utvrđeni i/ili procijenjeni brojevi ubijenih u sistemu koncentracionog logora smrti u Jasenovcu, i to: 59.000 (popis žrtava Drugog svjetskog rata sproveden 1964. godine), 72.000 i 77.000 koji su u jednom trenutku predstavljali dostignuti rezultat dopunjavanja broja stradalih, a na osnovu revizije već spomenutog popisa iz 1964. godine, što sprovodi Muzej žrtava genocida.

Ristić je istakao da Muzej žrtava genocida koristi ovu priliku da naglasi da se u njegovim bazama nalaze podaci o bezmalo 90.000 identifikovanih žrtava sistema koncentracionog logora smrti u Jasenovcu, što u ovom trenutku predstavlja samo najmanji mogući ali ne i konačni broj likvidiranih na tom stratištu.

"Kako se istraživanja stručnjaka Muzeja žrtava genocida, koja se sprovode po istoj metodologiji kako se to već decenijama čini i u Jad Vašemu, nastavljaju, može se očekivati i da broj identifikovanih jasenovačkih žrtava u narednim godinama bude korigovan u pravcu daleko većeg. Procjenjeni ukupan broj jasenovačkih žrtava daleko je, nažalost, veći od onog koji će istorijska nauka ikada uspjeti da identifikuje konkretnim podacima", zaključio je Ristić.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана