Boris Pašalić

Dvije premije za mlijeko prije proljetne sjetve

  • 09.03.2019. 16:22

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas da je namjera ovog ministarstva da do kraja marta isplati sve obaveze iz prošlogodišnjeg Agrarnog budžeta.

"Potrudićemo da isplatimo jednu ili dvije premije za mlijeko zato što smo prenijeli određene obaveze iz prošle godine i posljednja uplata za mlijeko je bila negdje u januaru, pa ćemo se potruditi da prije proljetne sjetve našim proizvođačima omogućimo ta sredstva i da požurimo s isplatom u narednih nekoliko sedmica", rekao je Pašalić  u Prijedoru, nakon posjete farmi muznih krava porodice Škundrić. 

On je podsjetio da je juče isplaćeno pet miliona maraka premija za mlijeko. 

Pašalić je ocijenio da je, zahvaljujući mjerama Vlade Srpske u posljednjih desetak godina i dobrim proizvođačima, mljekarski sektor u Republici Srpskoj, koji broji oko 4.500 proizvođača sa oko 30 hiljada muznih krava, u usponu jer u posljednjih nekoliko godina rastu i proizvodnja i otkup. 

"U 2018. proizveli su naši mljekari oko 350 miliona litara mlijeka od čega je otkupljeno oko 117 miliona litara, što je za šest-sedam odsto više nego godinu ranije prije. Iako smo ove godine smanjili premiju, i dalje je među najvišima u regionu, a, osim premije, imamo i podsticaje za regresirani dizel, za proizvodnju hrane i za nabavku mehanizacije", naveo je Pašalić i dodao se mjesečna premija za mlijeko kreće od 2,5 do tri miliona KM. 

Govoreći o farmi Škundrić iz Prijedora, Pašalić je rekao da Ministarstvo sa ovom farmom ima dobru saradnju i u mljekarstvu i u ogledima u ratarskoj proizvodnji, a da farma ne može u punom kapacitetu koristiti podsticaje za naftu jer nemaju sklopljene ugovore za korištenje zemljišta sa svima čiju zemlju koriste. 

"Da bismo dali po hektaru naftu mi tražimo da je zemljište ili vlasništvo ili zakup ili koncesija. Oni to ne mogu da dokažu i ne povlače sredstva, odnosno značajna im sredstva propadaju zbog toga što ne mogu da nađu zajednički jezik sa prijateljima, komšijama koji se boje potpisivanja ugovora iz nekih svojih razloga", dodao je Pašalić. 

Suvlasnik ove farme Milan Škundrić podsjetio je da je farma počela sa radom 2000. godine sa tri krave, a da danas ima 400 grla stoke, među kojima 210-220 muznih krava od kojih je trenutno 180 u muži. 

"Trenutno se proizvodi 4.800 litara mlijeka dnevno koje ide u mljekaru, plus mlijeko za telad koje se koristi na farmi. Otkupljena je sve i jedna proizvedena litra mlijeka u ovih 19 godina. Nemamo planova za širenje, nego želimo zadržati ovaj kapacitet, zaokružiti i poboljšati sadašnju proizvodnju", naveo je Škundrić. 

On kaže da nije nezadovoljan mjerama Vlade Republike Srpske u poljoprivredi. 

"Što se tiče toga, moglo bi i više, ali s obzirom na to kakvo je stanje u državi, ne možete da budete nezadovoljni. Uvijek je postojalo neko razumijevanje. Da nije, ne bismo ni radili ni razvijali se", rekao je Škundrić. 

Osim farme Škundrić u Prijedoru, ministar Pašalić prethodno je danas posjetio i farme muznih krava "Hotić" u Gradišci i "Arsenić" u Kozarskoj Dubici. 
 

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм