AMS

Duža putovanja planirati ujutru ili uveče

  • 01.07.2019. 08:48

Vozačima iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske savjetuju da zbog najavljene visoke dnevne temperature, po mogućnosti, duža putovanja planiraju u ranim jutarnjim i večernjim časovima.

U toku putovanja iz AMS preporučuju korištenje češćih pauza, konzumiranje više vode i sokova, kao i maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu. 

Zbog sanacije klizišta na auto-putu Gradiška-Banjaluka izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, pa vozače iz AMS upozoravaju da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu signalizaciju. 

Na dionici magistralnog puta Johovac-Rudanka izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja radi isključivanja i uključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta od petlje Johovac do petlje Rudanka. 

U toku je postavljanje inteligentnih transportnih sistema /ITS/ na auto-putu Gradiška-Banjaluka, lokalitet Mahovljanske petlje, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, uz privremeno postavljenu signalizaciju. 

Na istom auto-putu, zbog izgradnje naplatne stanice "Čatrnja" izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja. 

U toku je i postavljanje naplatnih stanica "Aleksandrovac" i "Nova Topola", na putevima koji se spajaju iz ovih mjesta sa auto-putem. 

U toku su radovi na izgradnji i sprovođenju privremenog sistema naplate putarine na auto-putu "9. januar", Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, pa vozače iz AMS upozoravaju da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju. 

U toku su deminerski radovi na lokalitetima Deponija pijeska "Vijuš" i "Donji Klakar pet", zbog čega su povremene polučasovne obustave saobraćaja na dionici magistralnog puta Brod-Šamac, u intervalu od 8.00 do 16.00 časova. 

U toku je deminiranje terena na radilištu "Klakari Donji 8, 13 i 14", opština Brod, zbog čega su privremene obustave saobraćaja na dionici magistralnog puta Brod-Odžak od 8.00 do 15.00 časova, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja. 

U toku je izgradnja male hidroelektrane "Krupac" na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac-granica Republike Srpske /Bogatići/, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično jednom trakom uz postavljene semafore. 

U toku je rekonstrukcija vodovodne mreže na dionici magistralnog puta Bileća-Podosoje, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, uz privremeno postavljenu signalizaciju. 

Izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaj na dionici magistralnog puta Modriča jedan-Modriča dva, kao i na dionici regionalnog puta Bušletić-Modriča dva, zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju tih puteva i Tarevačke ulice. 

Dionica Modriča dva-granica Republike Srpske /Ždreban/ zatvorena je za saobraćaj u zoni izvođenja radova, a vozila se preusmjeravaju kroz Ulice vojvode Putnika i Dositeja Obradovića. 

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod "NIS petrol" pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju. 

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. 

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila saobraćaj se odvija na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića. 

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo. 

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog aktiviranog klizišta, odvija jednom trakom naizmjenično. 

Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna-Brezici, opština Novi Grad, potpuno je obustavljen saobraćaj. 

U toku je preventivna kampanja "Niti jedna brza vožnja!" u kojoj učestvuju predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova, Agencije za bezbjednost saobraćaja, AMS i društveno odgovorne kompanije "Auto Milovanović", kao strateški partner. 

Kampanjom se želi uticati na promjenu stavova kod vozača o važnosti i značaju ograničenja brzine, te prenijeti poruku svim učesnicima u saobraćaju koliko je važno poštovati ograničenje brzine kretanja, navode iiz AMS. 

Na području Federacije BiH na snazi je obustava saobraćaja na mostu preko rijeke Plive u Jajcu, na magistralnom putu, gdje su u toku sanacioni radovi. 

Za vozila do sedam tona alternativni pravac je Jajce-Jezero, a za vozila teža od sedam tona Crna Rijeka-Mrkonjić Grad, naveli su iz BiHAMK-a. 

Radovi su u toku u tunelu "Vranduk dva" na magistralnom putu Zenica-Nemila, gdje se saobraća naizmjenično jednom trakom. 

Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. 

U toku su radovi na dionicama Jošanica-Stup, Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Bradina-Podorašac, Cazin-Srbljani, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i na magistralnim putevima u Ključu i u Mostaru. 

Na graničnom prelazu Izačić jutros je pojačan saobraćaj na izlazu iz BiH, vozila se propuštanju u dvije saobraćajne trake, ali na prelazak granice se ne čeka duže od 20 minuta. 

Na ostalim prelazima, zadržavanja su, za sada, kraća. 

Zbog bezbjednosnih razloga zabranjen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na graničnom prelazu Brčko-Gunja. 

AMS 14. juna u rad je pustio video-kamere na graničnom prelazu Kostajnica, čime je vozačima omogućeno da se putem internet stanice www.ams-rs.com ili mobilne android aplikacije AMS Republike Srpske upoznaju o stanju saobraćaja na tom graničnom prelazu. 

Vozači koji planiraju putovanje van granica Republike Srpske i BiH sada imaju mogućnost da provjere trenutno stanje saobraćaja na 11 graničnih prelaza - Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj. 

AMS Republike Srpske poziva vozače da prije polaska na putovanje van zemlje preko navedenih graničnih prelaza provjere trenutno stanje saobraćaja i u slučaju gužvi odaberu drugi, najbliži granični prelaz. 

Iz AMS navode da nastavljaju da rade na tome da u što skorije vrijeme pruže mogućnost vozačima uvid u stanje saobraćaja i na preostalim graničnim prelazima u Republici Srpskoj/BiH.