U rodnom selu Svetog Vasilija Ostriškog

Duhovni centar u Mrkonjićima se uveliko gradi

  • 17.01.2020. 19:30

Pravoslavni duhovni centar u Mrkonjićima rodnom selu Svetog Vasilija Ostriškog uveliko se gradi. Trenutno se radi konak sa svim propratnim objektima odmah pored hrama napravljenog na svečevoj rodnoj kući.

Radovi na izgradnji Duhovnog centra teku planiranom dinamikom. Kako kažu izvođači sve će biti gotovo do početka naredne godine.

Zajedno se rade prva i druga faza koja podrazumijeva izgradnju vidikovca. U Mrkonjićima je danas bio i prvi čovjek Trebinja. Projekat zajedničkim snagama finasiraju Vlade Srpske i Srbije ali i grad Trebinje.

"Ugovori su otprilike na oko 2,5 miliona maraka. Vlada Republike Srbije obezbjedila je 400.000 evra taj novac je na računu. Vlada Republike Srpske u toku ove godine 800.000 maraka će da odobri, a grad Trebinje je planirao u budžetu iz kreditnih sredstava 900.000 maraka", rekao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

"Vrijeme nas je poslužilo bolje nego što smo očekivali tako da smo mi pri kraju glavnih zidarskih radova, betonskih radova i pripremamo se polako za krovopokrivačke radove", istakla je Dijana Bašić, izvođač radova.

Sa izgradnjoh ovog vjerskog kompleksa vratiće se život u svečevo rodno selo. Tome se najviše raduje 9 stalnih stanovnika Mrkonjića. Riječi zahvalnosti kažu uvijek zafali.

"Ja se nadam da će u skorije vrijeme ovaj Duhovni centar izgledati toliko bogato i moćno duhovno i da će ga posjećivati sve konfesije i vjere, a vjerni narod će se neizmjerno moliti Bogu i Svetom Ostroškom Vasiliju", naglasio je Rade Bošković, predsjednik Crkvenog odbora Mrkonjići.

Cijelo selo pretvoriće se u duhovni, hodočasnički centar, sa izgrađenim pješačkim stazama koje će pohoditi na hiljade vjernika i poklonika Sv. Vasilija iz svih krajeva svijeta. Objekti će se graditi od tradicionalnih materijala, u skladu sa duhovnom tradicijom i crkvenim graditeljstvom. Rok završetka radova je 500 dana.  

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.