Savjet bake Stake

Dugovječan život uz jednu čašicu rakije i krišku domaćeg kajmaka

  • 19.07.2019. 20:31

U mjestu Ljubogošta nadomak Pala živi baka Staka Poljaković koja ima 101 godinu. 

Rodila se u Prvom svjetskom ratu, pamti drugi, ali još bolje odbrambeno otadžbinski rat. Kaže život je nije nikada mazio,ali je zahvalna Bogu što joj je podario zdrav rod i porod. Zajedno sa svojim ukućanima je kupila sijeno na njivi, spremala zimnicu i skupljala voće za rakiju,ali zdravlje je više ne služi kao nekada žali se stogodišnjakinja.

“Eno đe je gore Kukor, drva nosila i brala kruške,šljive i krmadima travu brala,ma svašta sam radila. Ovako i prela, svašta sam mogla, ali došlo više džabe”, priča baka Staka Poljaković.

Baku Staku posjetio je i načelnik opštine Pale,kako bi joj uručio prigodan novčani poklon. Novčani bon je donirao ugledni privrednik iz Sarajeva, koji je želio da počasti baku i da bar na trenutak zaboravi svoju  tešku prošlost.

“Ovo su najljepši događaji koji nemaju veze sa politikom i oni, ne samo da odmaraju čovjeka, već i vraćaju u stvarnost. Mnogo toga imamo da naučimo od bake Stake koja ima 101 godinu, a imali smo priliku da je posjetimo i na 100. rođendan. Zaista se radi o jednoj divnoj starici koja je mnogo toga zapamtila i ima mnogo toga ispričati. Od nje treba učiti mnogo, prije svega o životu u prirodi i na selu sa svojom divnom porodicom i unučadima, jer sve ono što krasi jednu porodicu ona ima”, rekao je Boško Jugović, načelnik opštine Pale.

Iako nije navikla na poklone od nepoznatih ljudi,kaže baka da je milost svima draga,i malima i starima.Te  poručila da je recept zdravog života jedna čašica rakije i kriška domaćeg kajmaka.