Protesti zbog cijene goriva

Drugi dan blokirane saobraćajnice u Banjaluci

  • 11.06.2018. 19:25

Ostaćemo ovdje dok ne spuste cijene goriva, poručuju vozači koji u znak protesta zaustavljaju svoja vozila na ulicama. Danas su blokirali kružni tok kod banjalučkog naselja Lauš.

Od svojih namjera neće odustati sve dok, kako kažu, za pregovarački sto sa njima ne sjednu predstavnici države. 

Već drugi dan zaredom , desetine banjalučkih vozača zaustavlju svoje vozilo gdje god da se nađu, zbog, kako kažu, neopravdanog poskupljenja goriva.

“Pa država mora da shvati da je ova cijena goriva u BiH previsoka za stadnard koji je u BiH. Da bi privrednici opstali i da mladi ne bi bježali iz BiH i RS, znači mora se raditi na tome da se skine cijena goriva", rekao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transpor RS

Dok oni najuporniji poručuju da je ovo pravi način iskazivanja nezadovoljstva, ima i onih koji ovaj vid protesta smatraju apsolutno nepotrebnim - a i onih koji su nezainteresovani. 

Osim Banjaluke, svojim vozilima građani su blokirali ulice u Prijedoru i Mostaru, a nezadovoljstvo cijenama goriva na ovaj način, građani su pokazali i u Beogradu. Zaustavljanje vozila u saobraćaju je prekršaj i bićete kažnjeni, jasno poručuje srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. 

Danas je reagovala i policija u Beogradu. Blokada auto puta je spiječena. 

“Ne mozete biti neodgovorni prema stotinama drugih građana. Ne mozete biti neodgovorni prema ljudima koji imaju pravo na slobodu kretanja u ovoj zemlji i država želi da reaguje i obavijesti građane o tome šta su njihova prava, ali i šta su njihove obaveze i važno nam je da ljudi shvate da se sa ovim ne igraju", kaže Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Iz Udruženja prevoznika proteste najavljuju i za sutra, uz mogućnost pomjeranja satnice za 7 ujutru.