Banjaluka

Druga krajiška brigada obilježila 28 godina od osnivanja

  • 14.09.2019. 19:25

Nekadašnji saborci, članovi porodica poginulih, predstavnici boračkih udruženja - obilježili su 28 godina od osnivanja Druge krajiške brigade u memorijalnom centru u Rakovačkim barama kod Banjaluke. 

Kroz ovu brigadu je prošlo više od 23 hiljade boraca, a poginulo ih je 234. Ovo je sveto mjesto, odakle su naši očevi i djedovi krenuli u odbranu Republike Srpske - kaže Branko Grahovac, sin poginulog majora Vojske Republike Srpske, Dragana Grahovca.

"Ono što je najvažnije za budućnost jeste da mi mlađi, odnosno sinovi, ali i naša pokoljenja, da otrgnemo od zaborava ove naše heroje, te da nastavimo da obilježavamo postrojavanje Druge krajiške brigade svake godine", kaže Branko Grahovac, sin majora VRS Dragana Grahovca.

Tokom skoro pet godina ratovanja, ranjeno je oko 1.800 vojnika iz ove brigade, među kojima je više od 750 ratnih vojnih invalida. Ne postoji ratište na kojem Druga krajiška nije vojevala, od zapadne Slavonije do Manjače, kaže Vladimir Ševarika. Dodaje da, zbog nedostatka finansija, nisu mogli da obave svečano postrojavanje kao prethodnih godina.

"Mislim da bi društvena zajednica, prvenstveno grad a onda i Republika, trebali daleko više da čine kada su u pitanju ove stvari. Mi smo ove godine po prvi put u situaciji da ne možemo ispoštovati onaj naš konačni protokol koji je usvojen još prije 18 godina", rekao je Vladimir Ševarika, potpredsjednik Udruženja boraca Druge Krajiške brigade.

Na spomenik palim borcima, vijence su položili predstavnici Udruženja boraca ove brigade, banjalučke i laktaške Boračke organizacije, 16. Krajiške motorizovane brigade, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, kao i članovi porodice Dragana Grahovca, pokojnog komandanta bataljona Druge Krajiške brigade.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином