Stevo Mirjanić

Drinski nasip završiti što prije

  • 04.07.2018. 12:54

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je danas u Bijeljini da drinski nasip predstavlja opšte dobro ne samo za ovu nego i za generacije koje dolaze i da mora biti realizovan što prije.

Mirjanić je rekao da je sa rukovodstvom Javne ustanove "Vode Srpske" razgovarao o nastavku aktivnosti na izgradnji drinskog nasipa i istakao da se mora krenuti sa realizacijom. 

"Nasip predstavlja opšte dobro. To je veoma važan infrastrukturni objekat Republike Srpske i prevazilazi lokalni interes grada Bijeljine", rekao je Mirjanić novinarima nakon redovnog sastanka u Javnoj ustanovi "Vode Srpske". 

Ističući da su bila dva problema - pravac trase i imovinski odnosi, on je rekao da sve prepreke treba otklanjati strpljivim, stručnim i upornim radom. 

Kada je riječ o trasi, ona je proizvod stručnog rada projektanata, a kada je riječ o imovinskim odnosima, Mirjanić je rekao da je ovo pitanje uvijek vrlo osjetljivo, ali uvjeren je da će biti savladano. 

"Strpljivim radom i korektnim odnosom prema poljoprivrenim proizvođačima o čijem zemljištu se radi, nadam se da ćemo naći rješenje i u toku ove godine krenuti sa realizacijom poslova. Bilo bi veoma loše da toga ne dođe", rekao je Mirjanić, koji će nakon ovog sastanka posjetiti lokaciju izgradnje drinskog nasipa na području Mjesne zajednice Janja. 


Mirjanić rekao je da najveći dio aktivnosti u vezi sa održavanjem hidromelioracionih sistema u Srpskoj do kraja ovog mjeseca mora biti završen, a od avgusta treba da krene druga faza održavanja.

"Druga faza održavanja sistema je specifičnija u odnosu na prvu. Riječ je kanalima, nasipima, ustavama i ostalim vodoprivrednim objektima koji se nalaze u okviru hidromelioracionog sistema", rekao je Mirjanić nakon redovnog sastanka u Javnoj ustanovi "Vode Srpske". 

Prema njegovim riječima, na sastanku je zatraženo od svih opština da svoj dio posla urade na vrijeme kada je riječ o održavanju ovih sistema. 

""Vode Srpske" u svojoj nadležnosti imaju oko 250 kilometara nasipa i kanala, sve crpne pimpe, ustave i veće vodotoke. Opštine imaju oko 1.600 kilometara sitne kanalske mreže koja mora biti dobro održavana jer u suprotom hidromelioracioni sistem u cjelini ne bi funkcionisao dobro", rekao je Mirjanić. 

On je istakao da je sa rukovodstvom "Voda Srpske" danas razgovarao i u vezi sa realizacijom projekata kanalske mreže u Bijeljini i da će narednih dana biti nastavljena rekonstrukcija Savskog nasipa u Gradišci, Srpcu, pa u Brodu. 

"Nastavićemo i aktivnost na revitalizaciji i rekonstrukciji 24 crpne pumpe", rekao je Mirjanić, naglasivši da resorno ministarstvo nije zadovoljno dinamikom radova. 

On je najavio da će sljedeće sedmice uslijediti sastanak na kojem će biti analiziran svaki segment i da će tada biti obavljeni razgovori sa izvođačem radova, nadzornim organom i JU "Vode Srpske" da bi se poslovi ubrzali. 

Mirjanić je naglasio da je na sastanku još jednom ukazano na veliku odgovornost stručnog tima "Voda Srpske" od kojih se traži i očekuje još temeljitiji i angažovaniji odnos prema ovim pitanjima. 

Direktor "Voda Srpske" Milan Kikić rekao je da su Mirjanića danas upoznali sa tekućim aktivnostima koje se provode u ovoj ustanovi, prije svega o projektima koji se realizuju iz kreditnih sredstava Eropske investicione banke, iz Fonda solidarnosti Republike Srpske i o nekim tekućim aktivnostima.
 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.