Milenko Savanović

Dosadašnja podrška "UDAS-u" 200 hiljada KM

  • 28.08.2018. 13:56

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske sa 200 hilojada KM u proteklih 12 godina podržalo je različite projekte Organizacije amputiraca "UDAS", a to će činiti i ubuduće, rekao je na otvaranju likovne kolonije u Banjaluci resorni ministar Milenko Savanović.

"Prava invalida ne smiju biti diskriminisana, niti smiju biti ugrožene njihove slobode. Demokratija u jednom društvu ogleda se u tome koliko ono uvažava i poštuje ljude sa invaliditetom u smislu njihovih ljudskih i socijalnih prava na sport, kulturu i razne vrste kreacija", istakao je danas Savanović. 

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izrazio je zahvalnost EU i međunarodnim organizacijama koje su u proteklom periodu dale značajnu podršku kategorijama građana koje imaju potrebu za socijalnim davanjima. 

"Lica sa invaliditetom imaju priliku da na ovoj Likovnoj koloniji predstave sebe kroz likovne radove i da pokažu svima nama kako jedan loš događaj i jedno loše vrijeme može da traje dugo i ostavi posljedice", istakao je Bogdanić. 

Bogdanić je rekao da lica sa invaliditetom na ovaj način mogu da predstave sebe i svoje sposobnosti u smislu da mogu da rade i budu korisni članovi društva. 

Načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Grada Banjaluka Natalija Trivić rekla je da će sve ciljne grupe građana koje mogu da doprinesu razvoju kulture u Banjaluci biti uključene u ove aktivnosti kroz sprovođenje Strategije kulture razvoja Grada 2018-2028. godine. 

Trivićeva je podsjetila da je pred Gradom Banjaluka aplikacija za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine, čiji će partner biti Organizacija amputiraca "UDAS".

Predstavnik delegacije EU u BiH Đanluka Vanini rekao je da će EU nastaviti da podržava sva nastojanja na uklanjanju mina, ističući da je jedan od ciljeva EU na kojem će raditi do 2025. godine da BiH bude bez mina. 

Vanini, koji je otvorio Likovnu koloniju je rekao da je EU jedan od najvećih donatora u uklanjanju mina, te da je za te namjene već donirala 46 miliona evra i podržala više od 200 porodica u preko 25 opština u BiH. 

"Ova Likovna kolonija treba da skrene pažnju javnosti na najvažnije - da se rješava zagađenost minama kako bi djeca živjela bezbjedno", istakao je Vanini. 

Cilj ove Kolonije jeste promovisanje prava, kapaciteta i kreativnih potencijala preživjelih od mina i lica sa invaliditetom, te podizanje svijesti javnosti o izazovima sa kojima se suočavaju osobe iz ove kategorije. 

Тагови:
  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија