Nekomercijalna poljoprivredna gazdinstva

Doprinosi za zdravstveno osiguranje od 42 do 384 KM godišnje

12:41, 11.02.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Nosioci nekomercijalnih poljoprivrednih gazdinstava imaju obavezu da po osnovu Zakona o doprinosima Republike Srpske za doprinos za zdravstveno osiguranje uplate od 42 do 384 КM godišnje, zavisno od statusa obveznika doprinosa.

Nosioci nekomercijalnih poljoprivrednih gazdinstava, kojih je i najviše u Republici Srpskoj (oko 90 odsto) ne uplaćuju doprinose za PIO.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske podsjeća da su po osnovu Zakona o doprinosima, definisani obveznici doprinosa (nosioci registrovanih nekomercijalnih i komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava) i propisan izračun osnovice za doprinose.

Ministarstvo još jednom podsjeća da su nosioci poljoprivrednih gazdinstava, po Zakonu o doprinosima dužni da prijave doprinose, jer je to od ove godine uslov za dobijanje podsticaja.

U slučaju kada je nosilac nekomercijalnog poljoprivrednog gazdinstva penzioner, propisano je da uplaćuje jedan odsto od prosječno isplaćene penzije, što je oko 3,5 КM mjesečno ili 42 КM godišnje. U slučaju kada nosilac nekomercijalnog gazdinstva ima status zaposlenog lica on uplaćuje jedan odsto od prosječnih bruto primanja u Republici Srpskoj, što je godišnje oko 160 КM. Кada nosilac nekomercijalnog poljoprivrednog gazdinstva ima status poljoprivrednika, on uplaćuje oko 32 КM mjesečno ili 384 КM godišnje.

O ukupnog broja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u Republici Srpskoj, oko 42.500, u strukturi poljoprivrednih gazdinstava u Republici Srpskoj dominiraju nekomercijalna poljoprivredna gazdinstva, oko 38 hiljada (88,85 odsto), potom komercijalna oko četiri hiljade (9,57 odsto), te poslovni subjekti, oko 670, ili 1,57 odsto, naveli su u ministarstvu.