Dogovorena izgradnja gondole od Trnova do Jahorine

  • 27.05.2020. 19:50

Institucije Republike Srpske pružaju podršku i pomoć za razvoj malih opština. Među njima je i Trnovo koje su posjetili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer Republike Srpske Radovan Višković. 

Na sastanku sa načelnikom opštine razgovarali su o važnim ulaganjima koja bi poboljšala život stanovnika i ovoj maloj lokalnoj zajednici. Najviše je riječi bilo o izgradnji gondole koja bi trebalo da spoji Trnovo sa Olimpijskim centrom Jahorina. 

"Jedna od najvećih investicija biće na Jahorini u naredne 2-3 godine, tako da će sigurno benefite od toga imati i ova opština. Predviđena je gradnja gondole koja će približiti samo naselje Jahorini, tako da ja mogu samo da kažem da ta perspektiva izgleda dobro. Važno nam je da zadržimo radna mjesta, vjeru i nadu u ovu lokalnu zajednicu", kaže Dodik. 

Vlada Republike Srpske će pronaći način da pomogne realizaciju svih projekata koje ovoj opstini budu potrebni, kaže premijer Višković. Poručuje da će upravo Trnovo imati veliku korist od ulaganja u Olimpijski centar Jahorina. 

"Kad svi ti sadržaji - od četvorosjeda, staza, puta i naselja Obućina bare budu u punom kapacitetu, ova lokalna zajednica imaće najveće benefite od toga. Skoro je sigurno da će samo od rente i poreza koje treba da plaćaju vlasnici tih objekata u narednom periodu lokalna zajednica imaće veće prihode nego što je današnji budžet", kaže premijer Višković.

U protekle dvije godine Trnovo je od Vlade Republike Srpske dobilo oko milion i po maraka pomoći, kaže načelnik Dragomir Gagović. 

"Namjenski smo to utrošili što se može vidjeti na terenu. Od trga Srđana Kneževića, Osnovne škole, Parohijskog doma, ali smo i mi radili kao lokalna zajednica, odvajali smo dosta za te projekte, tako smo došli u poziciju da ove godine imamo par lokalnih puteva, nešto malo vodovodne mreže pa da budemo na nivou jedne uređene gradske sredine", rekao je Gagović.

Vlada Srpske će u Trnovu izgraditi kuću za porodicu sa petoro djece koja nema riješeno stambeno pitanje, a koja se u ovu opštinu vratila iz Srbije, najavio je premijer Višković. Poručuje da ovo nije prvi takav primjer, isto je već učinjeno u Šipovu, Doboju, Jezeru i Derventi.