Mnogo tema za razgovor

Dodik ugostio profesore i studente iz Rusije

  • 17.10.2019. 19:23

Republika Srpska je mirna, institucionalno i politički stabilna i pokušava da u teškim uslovima izgrađuje svoju ekonomiju - to je poruka srpskog člana Predsjedništva BiH profesorima i studentima Fakulteta bezbjednosti i Pravnog fakulteta Međunarodnog državnog oblasnog univerziteta iz Moskve. 

Studenti kažu - velika nam je čast što smo dobili priliku da doputujemo u Srpsku. 

"Upoznati smo sa situacijom u Republici Srpskoj i podržavamo sve akcije koje se ovdje sprovode", kaže Taisja Doronkina, student prava.

Imali smo mnogo tema za razgovor, rekao je, nakon prijema, Milorad Dodik - od izazova koje je prolazio srpski narod na ovim prostorima, Dejtonskog sporazuma, potrebe za stabilizacijom i mirom u regionu, saradnje Srpske i Rusije do bezbjednosti.

"Izazovi vezano za izgradnju mira i Dejtonskog mirovnog sporazuma, pričao o izazovima bezbjednosnog karaktera, u ovom trenutku to su najveći izazovi, povratak ratnika iz Sirije, migranti, i naravno ova priča o  NATO-u", kaže Dodik.   

Gosti iz Rusije u Banjaluku su doputovali na skup o nauci u funkciji bezbjednosti koji je organizovao Fakultet za bezbjednost. Saradnja je, kažu, dobra a biće još bolja. 

"Naše delegacije i nastavnici i studenti putovali su u Moskvu, u dva navrata isto tako naši dragi gosti dolazili su u BanjaLuku", kaže Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka.

"U perspektivi  planiramo da organizujemo i međunarodnu magistraturu, magistarske ili master studije između Fakulteta bezbednosti i Moskovskog državnog oblasnog univerziteta", kaže Jelena Priorova, šef katedre sovijalne bezbjednosti.

Republika Srpska može da računa na pomoć ruskih obrazovnih insitucija u svom naučnom i pedagaoškom napretku, poručili su profesori sa Međunarodnog državnog oblasnog univerziteta iz Moskve. Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin naveo je da prema potpisanom ugovoru univerziteti u Moskvi i Banjaluci imaju dinamičnu saradnju koja se, između ostalog, manifestuje i učešćem kolega iz Rusije na ovdašnjim naučnim skupovima.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.