Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik porodici Bjelica darovao ikonu Svetog Jovana Krstitelja

  • 05.03.2020. 12:19

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je u Istočnom Sarajevu posjetio ratnog vojnog invalida Marinka Bjelicu, koji je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu izgubio troje djece, dok mu je četvrto dijete invalidno lice, i tom prilikom porodici Bjelica darovao ikonu Svetog Jovana Krstitelja.

Dodik je porodici Bjelica 13. februara uručio ključeve stana, čime je riješeno stambeno pitanje ove porodice udruženim naporom republičkog i opštinskog nivoa, načelnika opština Istočno Novo Sarajevo i Trnovo Ljubiše Ćosića i Dragomira Gagovića, kao i izvođača radova, firme "Zidar-Republika Srpska" iz Istočnog Sarajeva.

Dodik je rekao da je danas posjetio porodicu Bjelica da se uvjeri da li je sve kako treba i da li im nešto nedostaje.

"Vidjeli smo da je stan koji smo dodijelili prije nekoliko dana namješten. Najvažnije u svemu ovome je zadovoljstvo Marinka Bjelice i njegove porodice, a i država je uspjela da na pravi način reaguje", izjavio je Dodik novinarima.

Srpski član Predsjedništva BiH je podsjetio da je Marinko Bjelica, koji je stoodstotni ratni vojni invalid, u ratu izgubio troje djece, a da je četvrto ranjeno.

"To je stradalnička porodica i dug koji smo imali i kao ljudi i kao država na neki način je izmiren u ovom trenutku. Njemu treba topla riječ, posjeta i komunikacija, a Republika Srpska ostaje posvećena ljudima i želi da pomogne svima koji su za nju dali ono najvrednije što su imali", istakao je Dodik.

On je dodao da osjeća i lično zadovoljstvo onim što je urađeno, te je zahvalio na angažmanu i načelnicima Ćosiću i Gagoviću.

Bjelica, koji je na poklon dobio ikonu Svetog Jovana Krstitelja, zahvalio je Dodiku na poklonu i posjeti, kao i predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović i načelnicima opština Istočno Novo Sarajevo i Trnovo.

"Ovu ikonu ću staviti pored fotografija moje troje poginule djece", rekao je Bjelica, navodeći da mu puno znači podrška i Dodikova poruka da za sve što mu treba može da ga pozove.

Ćosić je rekao da, nakon kupovine stana porodici Bjelica, najmanje što su lokalne zajednice mogle da učine jeste da ga opreme u dogovoru sa srpskim članom Predsjedništva, kako bi porodica mogla u njemu živjeti, a što je učinjeno u dogovorenom roku od deset dana.

"Ovo je primjer gdje saradnja lokalnih zajednica i najvišeg nivoa vlasti, odgovornost pojedinaca koji vode Republiku i pojedinaca koji vode lokalnu zajednicu zajedno mogu dovesti do toga da se olakšaju životni uslovi ovoj kategoriji ljudi", rekao je Ćosić.

Gagović je rekao da je osnovni razlog zbog koga je Bjelica iz Trnova prešao u Istočno Novo Sarajevo njegova bolest, koja je uzela maha.

"NJegova bolest traži da često i u toku noći mora da dođe do ljekara, a bolnica je od Trnova udaljena oko 25 kilometara", napomenuo je Gagović, dodavši da su Bjelici sada u blizini i bolnica i Dom zdravlja, te da u svako doba dana i noći može otići do ljekara, što mu je i najbitnije.