Nova slika o ratnim događajima

Dodik: Međunarodne naučne konferencije daju novu istinu o Srebrenici

  • 12.04.2019. 11:59

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da skupovi poput međunarodne naučne konferencije o temi "Srebrenica, stvarnost i manipulacije" daju novu sliku o istini o ratnim događajima u Srebrenici i okolini od 1992. do 1995. godine.

"Nemoguće da je istina o dešavanjima u Srebrenici koncentrisana samo na sedam dana kako su to kreirali predstavnici međunarodne zajednice. Istina podrazumijeva čitav period rata, a i neke ranije istorijske procese", rekao je Dodik novinarima. 

On je istakao da je očigledno da Srebrenica nije bila tema sve do dolaska bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna u BiH. 

"Odjednom su se sjetili da od toga naprave mit, a Bošnjaci ga nisu imali, pa pokušavaju da ga izgrade od Srebrenice. To je lažni mit, on ne postoji, već užasno teško stradanje koje pokazuje svu golgotu i okrutnost rata", istakao je Dodik. 

On je rekao da osuđuje svaku vrstu zločina, ali i naglasio da su i neki ljudi koji nisu bili odgovorni osuđeni za dešavanja u Srebrenici pred međunarodnim i drugim sudovima. 

"To su prije svega bili Srbi, a zločinci poput Nasera Orića i ostalih nisu u domašaju sudske pravde... Zato ovde ne možemo pričati ni o pravdi ni pomirenju", rekao je Dodik. 

On je naveo da je i na ovom planu važno imati istorijsku verifikaciju i interpretaciju činjenica, iako se priče o Srebrenici u svijetu pokušavaju sačuvati donošenjem zakona o zabrani negiranja onoga o čemu se govori. 

"Ova konferencija, koja se održava s ciljem utvrđivanja istine o ratnim događajima u Srebrenici i okolini od 1992. do 1995. godine, upravo to treba da razjasni", rekao je Dodik.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.