Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Centri svjetske moći ne dozvoljavaju Srbima zajedničko postojanje

  • 01.07.2020. 16:08

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da centri svjetske moći ne dozvoljavaju Srbima da Republika Srpska i Srbija nađu način zajedničkog postojanja u okviru svoje volje, dok je drugim narodima na Balkanu dozvoljeno da formiraju neke kvazidržave.

Dodik je rekao novinarima, prije promocije knjige "Naoružavanje istinom", autora Milana Ljepojevića, da je nedozvoljavanje političke i teritorijalne integracije predviđeno prema nekim konceptima još od vremena pada Otomanske imperije, kada je Velika Britanija zauzela određene politike po kojima se ne dozvoljava stvaranje ujedinjene srpske države na Balkanu.

"Ova knjiga predstavlja sabrano iskustvo koje čitaoca nagna da razmišlja dublje o spoznaji činjenica o temama koje autor obrađuje i govori, prije svega o konceptu koji je išao za tim da srpski narod bude satanizovan od zapadnih centara moći bez obzira na stradanja koja je taj narod doživio u prošlom vijeku", naveo je Dodik.

On je naveo da ova knjiga podstiče na traganje i da nisu dati svi odgovori na postavljena pitanja, ali da je inspirativno to što, kada se uđe u tu temu, navodi da se ide dalje.

"Da bi se spoznalo ponašanje velikih sila, mora se znati istorija. Nema spoznaje bez istorije. Samo oni koji imaju nečistu istoriju pokušavaju da kažu - nije važno šta je bilo, važno je šta će biti", naglasio je Dodik.

Autor Milan Ljepojević, kojem je ovo deseta knjiga, rekao je da je istina samo jedna.

"U ovoj knjizi sam se bavio stradanjem Srba u NDH, kao i falsifikatima Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sebi sam postavio pitanje analize - da je svjetska civilizacija saznala za genocid nad Srbima u NDH od 1941. do 1945. godine - da li bi Srbi doživjeli sva ova proganjanja, medijska, politička, pa i oružana od devedesetih godina do danas", naveo je Ljepojević.

On je podsjetio da su Srbi u dva svjetska rata bili saveznici Velike Britanije, Francuske i SAD, a da su Bošnjaci i Hrvati bili u Prvom svjetskom ratu na strani Austrougarske, te nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Prema njegovim riječima, sada se nameće pitanje otkud to da se srpski narod, kao saveznik koji je dao u ta dva rata velike ljudske žrtve, sada stavlja na stub srama i čak optužuje na način kao nijedan narod do sada, a što je pokušala da učini Velika Britanija svojom predloženom rezolucijom o Srebrenici.

"Bavim se i pojmom međunarodna zajednica, za koji odgovorno tvrdim da je izmišljen i spinovani naziv koji uopšte ne postoji. Postoje UN, Povelja o njenom osnivanju, deklaracije i organi UN, a ne nikakva međunarodna zajednica. To je fikcija i postoje samo otuđeni centri moći u okviru Velike Britanije, EU, SAD", naglasio je Ljepojević.

On je ukazao da ti otuđeni centri moći, od kako je stvoren Dejtonski mirovni sporazum, pokušavaju da od decentralizovane BiH naprave unitarnu BiH.

Promociji knjige prisustvovao je i premijer Republike Srpske Radovan Višković.