ATV u posjeti Udruženju penzionera u Istočnom Novom Sarajevu

Dobro je, ne žalimo se, ali da može uvijek bolje, može

  • 03.04.2019. 18:15

Dobro je, ne žalimo se, ali da može uvijek bolje, može. Sa tom rečenicom ekipu ATV-a dočekali su penzineri u svom udruženju u Istočnom Novom Sarajevu. Neki od njih odlaskom u penziju, nisu odustali od borbe za svoja prava. 

Žarko Krsman, o položaju svojih kolega javno i otvoreno govori i na Upravnom odboru Udruženja penzinera Republike Srpske, čije je član. Povećanja penzija je u posljednjih godina bilo,  penzionerska računica kaže da ona mogu da budu još veća, jer se povećava i prosječna plata u RS. Cijene potrošačke korpe, na svako povećanje penzije, kaže, takođe rastu.

“Vidimo povećanje iznosa potrošačke korpe, tako da ta mala povećanja vrlo brzo budu neutralisana sa povećanjem cijena. Tako, po mom mišljnju bi trebalo da se naprave jedno veće povećanje da se iznađu sredstva za to, mi mislimo da to može, pravilnijom raspodjelom sredstava u budžetu RS, uz svo ovo što je bilo povećanja nekoliko i hvala Bogu, sve što se poveća je dobro, ali mislim da bi se moglo uraditi nešto više na tom planu", kaže Žarko Krsman, predsjednik Udruženja penzionera Istočno Novo Sarajevo.

Poreze koje plaćaju, komunalne naknade, troškove za produženje vozačke i oružane dozvole,  Udruženje će zahtijevati da svi troškovi za tu populaciju budu smanjeni. Lijekovi su im najveći problem. Veći dio penzije, žale se, odlazi na neophodnu terapiju.

“Treba sniziti cijene lijekova, troškove života treba sniziti da bi penzije mogle biti koliko toliko zadovoljavajuće", kaže Dragica Trapara, penzioner.

Popusti i akcije se ne propuštaju. Ne propušta se ni jutarnje druženje. Kažu uz čašicu razgovora penzionerski dani ljepše prolaze, ali su tu da priteknu u pomoć onima kojima je to potrebno.

“Ispred našeg Udruženje bih htio da kažem da imamo dosta penzionera koje obilazimo i pomažemo ljude. Svaki mjesec obilazimo bolesne ljude Ii kojima je neophodna, svake dvije godine, novčano pomognemo", kaže Bogdan Vasković, penzioner.

Za novu novčanu pomoć za penzionere, sa Trga Republike Srpske stižu obećanja. Sa povećanjima penzije, u Vladi RS kažu, neće se stati, samo će računica pokazati za koliko će povećanja ove godine biti novca.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.