Crveni krst

Doborovljnim davaocima krvi uručena priznanja

  • 16.06.2018. 14:46

Na Jahorini je danas održan 10. Susret dobrovoljnih davalaca krvi, koji je okupio oko 600 davalaca iz svih krajeva Srpske, a uručena su i priznanja onima koji su najviše puta dali krv.

Susret je organizovao Crveni krst Republike Srpske povodom 14. juna - Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi pod sloganom "Budite tu za nekoga drugog. Dajte krv. Produžite život", u skladu sa globalnom kampanjom za ovu godinu koju sprovodi Svjetska zdravstvena organizacija.

Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Đoko Mihajlović rekao je da je na Jahorinu danas stiglo oko 600 dobrovoljnih davalaca krvi iz cijele Republike Srpske, ocijenivši da je to "velika armija" koja je dala više 60.000 boca krvi. 

"Svi ovi humani ljudi su pokazatelji kako čovjek treba da se odnosi prema drugom. Posebno me raduje što je veliki broj mladih ljudi-davalaca krvi koji su shvatili potrebe društva, razumiju život i hoće da učestvuju u stvaranju zdrave humane ličnosti", naglasio je Mihajović. 

On je dodao da Crveni krst može da se pohvali da privlači mlade, što je i cilj svake organizacije, jer nema budućnosti bez mladih. 

Direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske Gordana Guzijan kaže da se komponente krvi troše u bolnicama za liječenje pacijenata tokom cijele godine, a 14. jun je samo jedan dan u godini kada humanim ljudima žele da izraze mali znak zahvalnosti i pažnje koji je od društvenog značaja za dobrobitih svih. 

"Krv je jedini `lijek` za koga još uvijek nije pronađena zamjena u vidu drugog farmaceutskog lijeka. Zato trebamo da svim humanistima odamo dužno poštovanje, jer 365 dana se troše komponente za liječenje pacijenata i svjedoci smo čestih saobraćajnih nesreća, masovnih povreda i oboljenja koje zahtijevaju veliku količinu komponenti krvi", navela je Guzijanova. 

Ona je zahvalila u ime Zavoda i u ime pacijenata svim davaocima koji su dali svoju krv i poželjela da još dugo budu u ulozi davalaca. 

Penzioner Pero Vejnović iz Banjaluke, koji je darovao krv 131 put, kaže da je veliki značaj davanja krvi, ali da o tome mogu da kažu samo oni pacijenti koji su je primili, te navodi da je prvi put počeo davati krv 1980. godine. 

Susretima su prisustvovali i predstavnici Zavoda za transfuzijsku medicinu, gosti iz nacionalnih društava Crvenog krsta iz okruženja, načelnici opština, kao i predstavnici drugih ustanova i institucija. 

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježava na dan kada je rođen Karl Landštajner, austrijski biolog i ljekar koji je otkrio krvne grupe. 
 

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.