Opreza nikad dosta

Dobojlije na oprezu, prate vodostaj Bosne

  • 04.02.2019. 19:08

Bosna je u koritu i ispod kote vanredne odbrane od poplave, ali Dobojlije su na oprezu. Posebno stanovnici Usore, koji su prvi na udaru. 

Pamte da im je u maju 2014. voda u domove ušla za sedam minuta. Zato su prethodnu noć dežurali.

"Kako nećemo, nismo spavali čitavu noć, nije svejedno. Zato dežuramo al šta ćemo, ne možemo mi prsima", "Dežuramo, bili smo i sinoć ovdje i jutros ovdje. Sad je dobro, nema šta već opada i uzvodno smo zvali Maglaj da budemo sigurniji“ kažu zabrinuti građani Doboja.

Oni bliže rijeci su bili spremni i da dižu stvari. Nije se spavalo ni u centru grada. 

"Dobro ono je zaštićemo od prošle poplave gore podignuta je ona brana, e sad kako bi bilo to dalje, ne znam, ali nije baš prijatno“. 

Bosna je tokom noći dostigla visinu četiri metra, pola metra ispod kote na kojoj se proglašava vanredna odbrana. Poplavila je okolna polja i puteve.

Bosna se sinoć u mjestu Ševarlije izlila na regionalni put prema Maglaju koji je bio u prekidu. Nakon što se rijeka vratila u korito, saobraćajnica je prohodna.

Voda se zadržala ispod podvožnjaka, pa se otežano saobraćalo, ali je bilo prohodno. Zato se reginalnim putem od  Doboja do Modriče nije moglo. Bosna se izlila na četiri lokacije u Vranajluku. 

"Tako da je policijska stanica Modriča izvršila prekid saobraćaja i to je više radi bezbijednosti građana, naravno imamo i alternativni prolaz tim putem", kaže Željko Terzić, iz Civilne zaštite Modriče.

Tokom dana nivo Bosne u Doboju pao je ispod tri i po metra. Ipak pred službama Civilne zaštite je još jedna besana noć.

"Za sadnemamo nijednu prijavu da je ijedno domaćinstvo ugroženo, kontaktirali smo i povjerenike. Mi ćemo da dežuramo naravno sve dok kota ne spadne ispod 300“, kaže Miroslav Milošević, načelnik odjeljenja Civilne zaštite Doboj.

Nakon što je Usora juče zaprijetila Vrelima i  Žarkovi, sve je prošlo bez materijalne štete, a stanje se na području Teslića danas normalizovalo. Problema sa poplavama nema u Derventi.

Тагови:
  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок