18 kvadratnih kilometara

Doboj minski najzagađeniji

  • 04.12.2018. 19:39

Radova na zaštiti Doboja od poplave nema, prije nego što korito Bosne pregleda deminerski tim. Iako na tom  potezu nakon poplave prije četiri godine, gradska Civilna zaštita nije pronašla mine, demineri će prečešljati teren. 

Procjene ih na to obavezuju, pa će kontrolisati obalu od ušča rijeke Usore do Bara. 

"Naša je procjena zajedno sa BHMAC-om tokom 2014. deset posto uzvodnih minskih polja je pomjereno, 10 posto mina koje su bile uzvodno od Doboja su pomejerena u međuvremenu“, rekao je Dragan kos, pomoćnik direktora za deminiranje RU Civilne zaštite Republike Srpske.

Projekat zaštite od poplave je spreman i košta oko 24 miliona maraka. Biće realizovan uz pomoć Vlade Srpske. 

Obren Petrović, gradonačelnik Doboja, "Imamo obećanje od predsjednika RS u tom pravcu da ćemo ići, i mi ćemo to prezentovati u trećem mjesecu na sjednici Vlade i sigurno da ćemo napraviti dinamiku, ne mora to za godinu da se riješi, ima plan za izuzimanje zemljišta, uporedo če raditi timovi Civilne zaštite“, kaže Obren Petrović, gradonačelnik Doboja.

Godine će biti potrebne i za demniniranje gradskog područja. Dvije trećine  površine pod minama još čekaju na čišćenje. 

"Oko 18 kilometara kvadratnih je zagađen grad Doboj, od toga je jedna trećina deminirana urađena“, kaže načelnik službe Civilne zaštite Doboj, Miroslav Milošević.

Mile Međed, direktor RU Civilne zaštite RS.
"Najzagađenije je pdoručje Trebave, Skipovca, Paležnice i još nekih drugih mjesta koje ćemo uzeti u prioritetu i danas smo se dogovorili da se preko BHMAC-a grad Doboj pošalje prioritete kako bismo mogli uvrstiti u naš plan za narednu godinu koji Vlada usvaja“, rekao je Mile Međed, direktor RU Civilne zaštite RS.

Doboj i danas nosi epitet minama najzagađenije opštine u BiH. Deminiranje otežava nepristupačan teren, a plan je da taj posao bude završen do 2025.

Тагови:
  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.