Doboj: 28 godina od osnivanja Petog odreda Specijalne brigade policije

  • 15.09.2020. 14:30

Ispred zgrade Policijske uprave u Doboju danas je parastosom i polaganjem vijenaca kod spomenika stradalima obilježeno 28 godina od osnivanja Petog odreda Specijalne brigade policije.

Parastos je služen za 26 pripadnika ove brigade koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a kod spomen-obilježja položeni su vijenci.

Obilježavanju je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, koji je poručio da će se vječno pamtiti žrtve onih koji su svoj život dali za Republiku Srpsku.

"Naša obaveza je da nikada ne zaboravimo ono što su oni uradili za svoj narod i Republiku Srpsku. Obilježavanje dana svih naših odreda govori o tome da ćemo pamtiti junačka djela u njihovom, nažalost, kratkom životu", rekao je Lukač.

Predsjednik Skupštine veterana udruženja Petog odreda Specijalne brigade policije Nenad Stevanović podsjetio je da je Peti odred bio na svim ratištima u Republici Srpskoj i da je za njeno stvaranje život dalo 26 pripadnka, a 256 je ranjeno.

On kaže da preživjeli članovi ovog odreda svake godine baštine kulturu sjećanja na stradale saborce, ali i na njihove porodice.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić poručio je da su vrata Gradske uprave otvorena za članove ovog udruženja i izrazio zadovoljstvo što se formiranje Petog odreda obilježava na dan zajedničkog praznika Republike Srpske i Srbije - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Kod spomen-obilježja ispred zgrade Policijske uprave Doboj vijence su položili nekadašnji pripadnici Petog odreda Specijalne brigade policije, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, penzionisani general LJubiša Borovčanin, koji je bio ratni zamjenik komandanta Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske, zatim pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srpske, načelnik Policijske uprave Doboj Slobodan Radinković, te gradonačenik Boris Jerinić.

Vijence su položili i predstavnici nekadašnje Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade Gradske boračke organizacije Doboj. 

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.