Hercegovački vinari zadovoljni

Dobar rod grožđa i ove godine

  • 13.08.2019. 19:30

Godina je bila teška, ali rod grožđa u hercegovačkim vinogradima i ove godine će biti dobar. Kišovito proljeće i vrelo ljeto zadali su muke trebinjskim vinogradarima. Da se hercegovački čokoti vinove loze sačuvaju, ove godine je trebalo dosta truda ali i novca. 

"Na početku je bilo jako teško očuvati grožđe zbog velike količine kiše, kasnije isparavanja, rosa i porosica jer je bila velika opasnost od plamenjače koja baš posebno u tim fazama cvjetanja vinove loze nanosi najveće štete, gdje može čak i dođe do 100 odsto štete u ekstremnim nekim godinama," kaže Marko Anđelić, agronom.

"Moram da kažem da smo ove godine imali 20 do 30 odsto, zavisn od operacije, veće troškove nego lani, zato što se nekako sve trebalo odraditi dosta brzo, jer ta kiša nam je oduzela mnogo radnih dana," kaže Radovan Vukoje, vinar.

Vinari kažu da ne žale uloženi trud i pare sa početka ljeta, jer je očigledno da sada grozdovi dobro sazrijevaju. U kvalitet uopšte ne sumnjaju, za rod kažu da je dobar ali ne kao prošle godine, koja je oborila sve rekorde.

"Rod je kao što vidite dobar, samo treba sunca, do berbe sunca. Kiša je pala ima jedno 15 dana, tako da ne treba vlage. Počelo je grožđe da sazrijeva i biće dobro. Pićemo dobra vina, samo je bitno da nas pusti vrijeme i da oberemo grožđe i onda neće biti problema," kaže Ranko Petijević, vinar.

A berba samo što nije počela. Grožđe je u završnoj fazi sazrijevanja, a jako hercegovačko sunce sada mu najbolje odgovara.

Berba ranih sorti, tačnije šardonea počinje već za 15 dana. Kako kažu vinogradari kasne sorte, žilavka, vranac i merlo, braće se tek u septembru.

Sezonu berbe otvara šardone, a zatvoriće je kaberne tek u oktobru. Prave autohtone hercegovačke sorte žilavka i vranac i dalje su najtraženije.
 

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.