Vlada USK poručila

Do kraja mjeseca riješite problem migranata ili raspuštamo prihvatne centre

  • 15.02.2019. 19:14

Ministarstvo bezbjednosti BiH do sada je ispucalo sva opravdanja zbog problema sa migrantima u Unsko-sanskom kantonu, i nije uradilo ništa da taj problem riješi, misle u Vladi tog kantona. Vrijeme curi, a novi rok da Ministarstvo preuzme kontrolu nad prihvatnim centrima je do kraja ovog mjeseca.

U suprotnom, rasformiraćemo centre, a migrante poslati u Sarajevo, kaže ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog Kantona. Prihvatni centri "Bira" i "Miral" biće zatvoreni jer Bihać više ne može da snosi posljedice migrantske krize. U glavni grad Unsko-sanskog kantona, više ne dolaze ni turisti, tvrdi Nermin Kljajić. 

"Nametnut je ovaj problem migranata koji imamo, sigurno u ovom turističkom smislu da snosimo ogromne  posljedice. Tako u poređenju 2018. i 2017. 86 odsto manje turista imamo u 2018-oj godini. Takođe situacija po pitanju krivičnih djela, te narušavanje javnog reda i mira od strane migranta nije zadovoljavajuće. I mi moramo preuzeti bezbjednosne mjere i odvojiti migrante od lokalnog stanovništva", istakao je Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK. 

Strpljenje gube i kantonalni privrednici koji imaju sve manje posla. Migrantska kriza je, kako kažu, zaustavila rast i razvoj preduzeća, pa od vlasti na zajedničkom nivou traže hitno rješenje. Sve više problema imaju i u Livanjskom kantonu. Migranti se i tamo viđaju sve češće, a cilj im je granica sa Hrvatskom. Problem je to što migranti sve više provaljuju u kuće, a stanovništvo je u strahu, kažu u Bosanskom Gragovu. 

"Oni preko brda, preko planine prelaze dole do toga Tiškovca koji je na granici sa Hrvatskom. To je već sada primijetno. Veliki broj kuća se provaljuje. Ima dosta kuća ljudi koji žive u inostranstvu, kuće su obnovljene i namještene. Jer oni provale te kuće, upropaste sve što ima unutra, prenoće, dva tri dana.. pokušavaju preći granicu", istakao je Nikola Čeko, v.d. načelnika opštine Bosansko Grahovo. 

Od početka godine pa do 7. februara, Službi za poslove sa strancima prijavljeno je oko hiljadu ilegalnih migranata. Najviše ih je stiglo iz Pakistana.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина