Čudo od djeteta

Dječak slika zatvorenih očiju

19:43, 16.06.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Slika, bavi se vajarstvom, pravi predmete od papira, vozi bicikl. Na prvi pomen ništa neobično, ali kada sve to neko može uraditi sa povezom na očima, može se reći da je u najmanju ruku neobičan. 

Talentovanog Sinišu Matijevića mnogi su prozvali pravim “čudom od djeteta”. Sa četrnaest godina koliko je nedavno napunio poznat je u čitavom regionu, jer mu samo 5 minuta treba da nešto naslika, i to žmireći. U Banjaluku je, po prvi put, došao iz Hrvatske. 

"Ne može se takmičiti slikanje otvorenih i zatvorenih očiju, to je kao nebo i zemlja. Ali opet, ide mi to nekako i meni nije teško. Ali naprimjer drugima jeste, kažu da je nemoguće, a neki su čak pričali da vidim kroz krpu, da virim, ali onda su probali i sami se uvjeriti i naravno začudili su se", kaže Siniša Matijević.

Osim Siniše, iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i čitave BiH u Banjaluku je stiglo još umjetnika. Likovna kolonija spojila je slikare iz čitavog regiona, a osim glavnog cilja, stvaranja umjetničkih djela, važno je druženje, upoznavanje i razmjena umjetnina, slažu se i domaćini i gosti. 

"Ovih dana smo realizovali likovnu koloniju i ona nije samo obična kolonija, nego ona ima trerman međunarodnog karaktera. Imamo 16 ili 17 slikara, likovnih djela je nastalo dosta, mislim već preko 30, a mi ovdje ostajemo još i sutra", kaže Milan Lapčić, predsjednik Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" iz Karlovca.

"Mi smo jutros bili u Banjaluci, bili smo u crkvi svi zajedno iako imamo i Bošnjaka i Hrvata i Srba i svašta nešto, svi smo zajedno otišli da posvetimo svetinju. Svagdje sunce sija, ali u Banjaluci sija i najbolje prija i sija", kaže Nikola Puzigaća, predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH.

Ovo je prvi put da je likovna kolonija ovakvog karaktera organizovana u Banjaluci, a trajaće tri dana. Novac od prodaje umjetnina biće doniran ugroženim članovima Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH.