Ministarstvo prosvjete i kulture

Dječak sa blagim autizmom ne može u četvrti razred, može u prvi

  • 04.04.2019. 16:35

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske poništilo je odluku Školskog odbora Srednjoškolskog centra Rudo kojom se dječaku sa blagim autizmom Slavku Mrševiću odobrava prisustvo nastavi u četvrtom razredu, jer nije u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju, ali ima pravo na upis u prvi razred, za zanimanje tehničar drumskog saobraćaja.

"S obzirom da prvi razred srednje škole u školskoj 2015/2016. godini nije završio jer je ostao neocijenjen, on može u zakonom propisanim rokovima i sa potrebnom dokumentacijom u narednoj školskoj godini upisati zanimanje za koje postoji prilagođen nastavni plan i program, na šta je Ministarstvo prosvjete i kulture ukazivalo i ranije", navodi se u saopštenju Ministarstva. 

U saopštenju se ističe da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, vršeći nadzor nad zakonitošću rada škole, poništilo odluku Školskog odbora Srednjoškolskog centra Rudo jer ona nije u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju. 

Iz Ministarstva podsjećaju da presuda Osnovnog suda u Višegradu donesena 25. marta po tužbi Slavka Mrševića iz Rudog, na koju se poziva Školski odbor Srednjoškolskog centra Rudo, nije pravosnažna, te ističu da će resorno ministarstvo, kao drugotuženo, iskoristiti mogućnost izjavljivanja žalbe nadležnom okružnom sudu.