Opasno odlaganje vakcinisanja

Djeca u Srpskoj se sve kasnije vakcinišu

  • 29.07.2019. 08:38

Epidemija morbila, koja je u posljednje dvije godine pogodila dijelove Republike Srpske, do određene granice podigla je svijest o vakcinaciji djece MRP vakcinama, ali, kako epidemiolozi upozoravaju, porast potrošnje vakcina ne znači i porast obuhvata MRP vakcinom jer su na vakcinaciju uglavnom dolazila starija djeca koja su kasnila s ovom vakcinacijom po jednu ili dvije godine.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, za MRP vakcinu, koja štiti od virusa morbila, rubeola i parotitisa, obuhvat vakcinacijom je za 2018. godinu iznosio 83,42 odsto za prvu dozu i 92,75 odsto za drugu dozu ove vakcine, a u prvoj polovini ove godine nije bilo značajnog porasta u potrošnji vakcine.

Jela Aćimović, specijalista epidemiologije u Institutu za javno zdravstvo RS, kazala je da je značajno pridržavati se kalendara vakcinacije i vakcinisati djecu prvom dozom MRP vakcine s navršenih 12 mjeseci.

"Novorođenčad su u prvim mjesecima života zaštićena od ovih zaraznih bolesti jer dobiju antitijela preko krvi majke, ako je majka bila imuna na ove bolesti. Majčina antitijela iščezavaju iz krvi novorođenčeta prije uzrasta od 12 mjeseci i zato se tada daje prva doza MRP vakcine", pojasnila je Aćimovićeva.

Dodaje da ako prvu dozu roditelji odlože za uzrast od dvije ili tri godine, što je, prema njenim riječima, nažalost postala praksa zadnjih godina, dijete ostaje potpuno nezaštićeno u periodu kada je najosjetljivije na komplikacije ovih zaraznih bolesti.

"Zbog toga, u situaciji kada imamo slučajeve epidemije morbila, odlaganje MRP vakcinacije može biti opasno za malu djecu", istakla je Aćimovićeva.

Milka Ćojanović, specijalista pedijatrije u Domu zdravlja Banjaluka, kazala je da je posljednjih godina u RS antivakcinalni lobi dosta jak, te roditelji zbog manjka povjerenja svoju djecu ne dovode redovno na vakcinaciju.

"Kada dođe do epidemije, na primjer morbila, tada roditelji u većem broju dovode djecu na vakcinaciju MRP vakcinama, ali svaki pedijatar je dužan pri obavljanju sistematskog pregleda djeteta da objasni značaj vakcina i da razbije predrasude", rekla je Ćojanovićeva.

Ističe da djeca drugu dozu ove vakcine treba da prime pred polazak u školu. Prema njenim riječima, djeca koja ne prime ovu vakcinu izložena su ne samo virusu ova tri oboljenja, već i nizu drugih komplikacija.

"Ako dijete ne primi dvije doze ove vakcine, to kod djevojčica može izazvati problem da jednog dana kada zatrudne ne mogu prenijeti antitijela na svoju bebu", objasnila je Ćojanovićeva.

Dodaje da dječaci koji preskoče MRP vakcinu i obole od parotitisa, to jeste zaušnjaka, kao komplikaciju mogu imati sterilitet.

Istakla je da se MRP vakcina ne daje isključivo onoj djeci koja imaju teške neurološke bolesti ili ako dijete ima urođene imune deficijencije, te da ne postoje naučno dokazane veze između ove vakcine i pojave autizma kod djece.