Univerzitetsko klinički centar RS

Đajić Prva operacija u novim hirurškim salama u ponedjeljak 

  • 20.09.2018. 15:19

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je da će u ponedjeljak, 24. septembra, promotivnu operaciju u novoopremljenim hirurškim salama u sjevernom krilu UKC-a obaviti domaći i ruski ljekari iz Sankt Peterburga.

"Riječ je laparoskopskoj operaciji tumora debelog crijeva uz minimalan rez, poslije koje se pacijent vrlo brzo oporavlja i biva pušten kući nakon samo nekoliko dana. Razlika između ove i klasične operacije debelog crijeva je ogromna, a dovoljno je reći da nakon klasične operacije pacijent ostaje u bolnici i do 15 dana, a na bolovanju od tri do šest mjeseci", rekao je Đajić. 

Đajić je objasnio da će nakon preseljenja svih klinika pod jedan krov, u subotu, 22. septembra, biti mnogo lakše organizovati rad i zbrinjavanje najugroženijih pacijenata. 

"Do sada smo sanirali, adaptirali i pustili u funkciju Centralni medicinski blok u kojem će ležati pacijenti, radimo adaptaciju južnog krila gdje će biti poliklinički dio i Kardiohirurgija i završili smo sjeverno krilo, gdje je smješten Urgentni centar i Patologija", rekao je Đajić. 

On je dodao da će u sjevernom krilu biti zbrinjavani svi hitni slučajevi, gdje je smještena Intenzivna njega i novoopremljene hirurške sale, kakve imaju samo najsavremeniji zdravstveni centri na svijetu. 

Đajić je napomenuo da će ovo značiti ogroman tehnički i organizacioni napredak, jer se prilikom zbrinjavanja pacijenata neće gubiti na vremenu zbog dovoženja sa stare lokacije na Paprikovac, radi CT-a i magnetne rezonance. 

"Veoma često izlječenje pacijenata jednako zavisi od stručno pružene pomoći koliko i od vremena pružene pomoći. Sada će pacijenti u Urgentnom centru na samom prijemu imati kompletnu dijagnostiku, gdje ćemo pacijenta moći da obradimo za desetak minuta i da ga samo desetak metara dalje zbrinemo u jednoj od dvije vrhunski opremljene hirurške sale", naglasio je Đajić. 

Prema njegovim riječima, već su kompletirani timovi za hitna zbrinjavanja pacijenata koja će se mjeriti minutima, a ne satima, što je od velikog značaja za pružanje zdravstvenih usluga. 

Đajić je napomenuo da je ove godine više od 100 naših ljekara išlo na edukaciju u inostranstvo, kako bi spremno dočekali rad na najsavremenijoj opremi. 

On je najavio da bi novoizgrađeno sjeverno krilo UKC-a trebalo svečano da otvore predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović, ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić i on, kao generalni direktor najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj. 

"Očekujemo delegaciju iz Srbije, koju će činiti oko 20 ljekara i direktora vodećih zdravstvenih ustanova, kao i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar. Imamo najavu da bi otvaranju mogao da prisustvuje i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić", rekao je Đajić. 

Đajić je istakao da očekuje da će na ceremoniju otvaranja doći od pet hiljada do 10 hiljada građana iz svih dijelova Srpske, kao i mnogobrojne visoke zvanice. 

On je dodao da će ovom događaju prisustvovati i vrhunski profesori iz klinike "AKH" iz Beča, koji će sa UKC-om i sa banjalučkim Medicinskim fakultetom potpisati ugovor o saradnji, na osnovu kojeg će veći broj ljekara sa UKC-a moći da boravi na edukaciji i da odradi dio specijalizacije u Beču. 

"Naš cilj je da ljekari iz ove prestižne klinike i ubuduće dolaze u Banjaluku, jer planiramo da UKC ekonomski otvorimo i za pacijente iz inostranstva, koji nisu osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i koji bi usluge plaćali po određenim cijenama", rekao je Đajić. 

On je dodao da sve zaposlene u UKC-u nakon otvaranja sjevernog krila čeka težak posao preseljenja pacijenata sa stare lokacije. 

"Sada imamo oko 150 pacijenata na donjoj lokaciji koje trebamo prevesti na Paprikovac i paralelno organizovati rad na dvije lokacije. Očekujemo da će u narednih 10 do 15 dana preseljenje biti završeno i da će sav posao biti organizovan na Paprikovcu", rekao je Đajić. 

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.