Tepanje, crtići i pasirana hrana

Đaci sve više imaju problema sa govorom, logopedima pune ruke posla

  • 10.03.2019. 19:27

Trećina dobojskih predškolaca ne izgovara sve glasove. Isti problem ima 12 odsto đaka. Crtići na stranim jezicima, tepanje roditelja i pasirana hrana, kažu, neki su od uzroka. 

"Uopšte ne koriste govorni aparat, mišiće i čeljusti da bi mogli da žvaću i sami tim ne razvijau muskulaturu koji su im potrebni kasnije za ispravam govor“, kaže Mira Cvijanović, logoped Doma zdravlja Doboj

U školu dolaze bez sposobnosti da izgovore i do 15 glasova. Najčešći problem je glas "r". 

"Djeca nemaju taj vibrantan jezik, koji ne može jednostavno da se podigne i da se izgovori taj glas, pokazujemo, simuliramo na neke zvukove da bi dobili taj glas na taj način“, Slobodan Tomić, školski logoped.

I učitelji su na mukama. Snježana Kulišić objašnjava da joj je pola odjeljenja na logopedskom tretmanu, da posao nije lak, a saradnja roditelja nedovoljna. 

"Nažalost ne u dovoljnoj mjeri trebala bi da ta saradnja da se razvije na maksimum i da svakodnevno se sarađuje sa logopedima i učiteljima“, kaže Kulišić.

Samo u jednoj dobojskoj školi od 100 upisanjih prvaka, njih 80 treba logopeda. Problem se često rješava nakon tridesetak tretmana. Ipak, deset odsto đaka na vježbama ostaje duže. Osnova maternjeg jezika tako se narušava, rečenice ostaju kratke, komunikacija štura.