Obilježavanje novih staza

"Via Dinarika" uskoro u novom ruhu čeka avanturiste

13:58, 18.03.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
S ciljem promovisanja turističkih potencija i povećanja turističke konkurentnosti BiH u Banjaluci je promovisana druga faza projekta “Via Dinarika”. Odnosi se na dži-pi-es markiranje, obilježavanje dodatnih 500 kilometara turističke staze duž dinarskog gorja i uključenje novih lokalnih zajednica u projekat. 

Projekat pruža šansu za razvoj lokalnih zajednica, povećanje koristi za stanovništvo i pružanje nove turističke ponude, kaže ministar trgovine i turizma Republike Srpske Dragica Kovač. Njegov osnovni cilj je obnavljanje i razvoj staza koje se pružaju duž dinarskog gorja kroz BiH. 

Prije nekoliko godina "Via Dinarika" bila samo ideja, a sada je postala prepoznatljiv brend za BiH, kaže vršilac dužnosti rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Suhrob Hošmuhamedov. 

Via Dinarika" je regionalni projekat koji obuhvata područje od Slovenije do sjeverne Albanije, a za finansiranje njegove druge faze u narednom periodu biće izdvojeno 2,7 miliona dolara. Donatori su Američka agencija za međunarodni razvoj, Razvojni program UN, Italijanska razvojna agencija. 

U prvoj fazi ovog projekta obilježene su staze, radilo se na popravci infrastrukture, obnovljeni su planinarski objekti, potpomognuta su određena društva i organizacije kao što su biciklistički i rafting klubovi, kao i pojedine turističke agencije.