Čeka se potpis ugovora

Deset stanova već spremno za useljenje parova u Doboju

  • 27.11.2019. 07:46

Deset stanova za isto toliko mladih bračnih parova koji su ispunili uslove na konkursu za sufinansiranje kupovine nekretnine spremno je za useljenje, a ostalo je još samo da se potpišu ugovori.

"Grad je raspisao poziv i kupio 20 stanova, tako da mi za ovaj prvi javni poziv mladim bračnim parovima već imamo obezbijeđene stanove i oni će u narednom periodu sklopiti ugovor, potpisati s gradom i dobiće na raspolaganje te stambene jedinice", poručio je gradonačelnik Boris Jerinić.

Skupština grada je 3. septembra usvojila odluku da mladim bračnim parovima pomogne pri kupovini 100 stanova, a neki od uslova koje moraju ispuniti su da su mlađi od 30 godina, da najmanje tri godine imaju mjesto prebivališta u Doboju, da im je to prvi brak te da na teritoriji BiH ne posjeduju nekretnine.

Na prvi javni poziv, koji je raspisan prije mjesec dana, prijavilo se 12 mladih bračnih parova.

"Od 12 prijava njih 10 ispunjava zasad uslove. Neki su prešli starosnu granicu, jedan zahtjev, a jedan je sporna dokumentacija, nešto nije dostavljeno, dok ovih 10 ispunjavaju svi uslove. Uskoro će gradonačelnik napraviti prijem za svih ovih 10", kazala je Sanja Vulić, predsjednica Skupštine grada. 

Datum sklapanja braka, jedan od uslova za sticanje prava na sufinansiranje kupovine jednog od 100 stanova, izazvao je najviše polemike, jer parovi koji su se vjenčali prije 11. septembra nisu mogli da apliciraju.

S obzirom na to da je odluka, koja je usvojena 3. septembra, stupila na snagu osam dana kasnije, upravo je taj datum određen kao polazna osnova za realizaciju ideje za koju u Gradskoj upravi navode da je potekla od Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, a istu je prihvatio i poslanik u bh. parlamentu Obren Petrović.

Predviđena su dva modela finansiranja, u prvom parovi biraju lokaciju stana i učestvuju sa 51% sredstava, a grad sa 49, dok druga varijanta predviđa da supružnici izdvajaju 30, a grad 70 procenata, ali ne mogu birati stan.

Prvi čovjek grada je najavio da uskoro slijedi drugi javni poziv za sve zainteresovane supružnike.

"Mi ćemo već u ponedjeljak raspisati novi javni poziv jer u međuvremenu, između ovih javnih poziva, neko se možda i danas ili sutra vjenčava i ispunjava već uslove", rekao je Jerinić.

Vulićeva je rekla da će po završetku svakog javnog poziva imati informaciju na sjednici Skupštine grada, koliko se ljudi prijavilo i koliko ostaje stanova još da se dodijeli.

"Dijelićemo stanove i raspisivati javne pozive sve dok ne podijelimo tih 100 stanova", navela je Vulićeva.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина