Derventa: Stanovi za 30 porodica

  • 12.02.2020. 19:38

Stambeno pitanje za trideset porodica, koje su se nakon rata skrasile u Derventi je riješeno. Preuzeli su ključeve i otvorili vrata novih stanova. Srećni su i zahvalni što dolazi kraj životu u alterantivnom smještaju.

"Znači mnogo 16 godina smo u alternativnom smještaj i ovo za nas znači mnogo. Žena i dva sina i majka i ja", rekao je Radoslav Benđo, koji je u Derventu došao iz Konjica. 

"Ovdje sam već 25 godiona, alternativni smještaj se zvao, nisu uslovi bili neki, ovo je sad riješeno", istakla je Snježana Tubin, koja je stigla u Derventu iz Bosanskog Petrovaca. 

Gradnja zgrade u derventskom Novom Naselju koštala je više od 1.200.000 maraka. Opština je obezbijedila zemljište i neophodne priključke. To nije jedini projekat koji se u toj lokalnoj zajednici realizuje s ciljem zbrinjavanja raseljenih. Uskoro se zatvara kolektivni centar. 

"Odnosno otavranje gerontoološkog centra sa stotinu korisnika i to je sve privredeno kraju, oprema se instalira i to je jedan lijep izazov sa željom da i dalje brinemo o svim drugim dragim ljudima", naglasio je Milorad Simić, načelnik opštine Derventa. 

"U okviru regionalnog stambenog programa trenutno na području opštine Derventa radi se rekonstrukicija i izgradnja preko 40 individualnih stambenih objekata zavisno u kojoj su fazi oštećeni", istakao je Marko Aćić, vd direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije u Vladi RS. 

Nakon Dervente, u nove stanove uskoro će da usele i raseljeni na području Istočnog Sarajeva, Bijeljine i Prnjavora.   
 

Тагови: