Vatrogasci nemoćni

Deponija u Bileći danima gori

  • 12.04.2019. 16:54

U Bileći i dalje gori. Na gradskoj deponiji već deset dana aktivan je požar. Gust dim i neprijatan miris šire se na sve strane, a mogu se osjetiti na kilometre. Prvi na udaru su mještani bilećkog sela Čepelica, kažu postalo je neizdržljivo.

"To je nemoguće, ovdje opstati ni živjeti ni umrijeti, stvarno je toliki smrad i dim. Zatvorimo sve prozore na kući, ali sve je to utaman sve je džaba. Nije samo selo Čepelica ovdje ugroženo, ugrožena su sva okolna sela", istakao je Mićo Dželetović, stanovnik sela Čepelica.

Ovo je  ekološka nebriga nadležnih, žalili smo se i molili za pomoć, ali deponija i dalje gori, kažu u Čepelici. Vatra je već odavno uzela maha, uvukla se u nagomilano smeće i sada je teško ugasiti.

Kiša koja je proteklih dana neprestano padala u Bileći je ugasila na desetine šumskih požara, ipak ovaj na gradskoj deponiji nije uspjela. I vatrogasci su ovdje bespomoćni.

Stalno smo na terenu, ali svaka cisterna koju iskrenemo na deponiju je uzaludna, ovdje se moraju svi uključiti, kažu bilećki vatrogasci. Osim što je dim nepodnošliv gašenje je veoma rizično, pucnji i eksplozije na deponiji se čuju svako malo.

"Zbog velike količine otpada i nesigurnosti iz razloga eksplozivnih materija koje se nalaze koje imamo na deponiji prilikom gašenja u početnoj fazi nismo bili u mogućnosti da gasimo. Čekamo dogovor sa lokalnom vlasti", naglasio je Radoslav Radmilović, komandir TVJ Bileća.

U opštini kažu da su konačno sjeli za isti sto i pokušali se dogovoriti kako spriječiti ekološku katastrofu. Kada će ugasiti deponiju ne znaju, ali znaju da im treba pomoć, trebaju im mašine i bageri kako bi se došlo do užarenog mjesta.

"Trenutno jeste problem, nije ugrožena bezbjednost, ali je problem stanovništvu dim, zavisi od vjetrova u kom će smjeru da krene. Nadam se da će to u nekoliko sljedećih dana da saniramo", istakao je Radenko Popara, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i urbanizam Bileća.

U opštini priznaju da će za pomoć moliti Hidroelektrane na Trebišnjici i ne kriju da o deponiji nije vođeno računa zato je sada neuređena. U bilećkom Komusu tajac, pred kamere ne žele, a preko telefona poručuju da su bespomoćni.
 

Тагови:
  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.