“Struka i šta je od nje ostalo”

DEMOS u Banjaluci organizuje Forum inženjera

  • 22.04.2019. 16:11

U četvrtak u 18 časova, 25. aprila, u hotelu “Vidović” u Banjaluci, biće održan Prvi forum inženjera Demokratskog saveza – DEMOS, posvećen temi “Struka i šta je od nje ostalo”.

Prema riječima Slobodana Stanarevića, predsjednika banjalučkog Gradskog odbora DEMOS-a i inicijatora ovog skupa, učesnici Foruma biće inženjeri unutar DEMOS-a, ali i svi stručnjaci van ove stranke koji sebe smatraju inženjerima, a zainteresovani su za pitanja koja će tom prilikom biti otvorena.

Uvodna izlaganja na ovom skupu otvorenog karaktera imaće Stanarević, inače načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje u Gradskoj upravi Banjaluke, te Dušan Topić, direktor “Autoputeva RS”

U razgovoru za naš portal, Slobodan Stanarević ukazuje na aktuelnu situaciju, nažalost, obilježenu odlivom inženjera i drugih stručnjaka u inostranstvo, te činjenicom da su oni, u statusnom smislu, nerijetko zanemareni i potcijenjeni.

“Naravno, u svemu tome, plate jesu prvi motivacioni faktor. Ali, uz punu svijest o značaju te dimenzije, namjeravamo da govorimo i o drugim aspektima. Između ostalog, i o tome da inženjeri, kako u građevinarstvu, tako i u dugim domenima, često nisu uključeni u donošenje važnih odluka, iako bi njihovo stručno mišljenje moralo da bude nezaobilazno u takvim situacijama”, kaže Stanarević.

On dodaje da bi se u RS morali pronaći mehanizmi koji će omogućiti da struka bude konsultovana prilikom izrade zakona bitnih za tehnički sektor, jer je riječ o osjetljivoj sferi, u kojoj politika ne bi smjela da proizvoljno mijenja tumačenja iz kojih stoje inženjeri i ostali pouzdani poznavaoci svih detalja materije.

Osvrćući se na činjenicu da je Forum inženjera netipična aktivnost za stranke u RS, Stanarević objašnjava da je to u skladu sa njegovim shvatanjem politike.

“U narednom periodu, imam namjeru da DEMOS postane prepoznatljiv upravo po takvom, nestandardnom političkom djelovanju, koje nije samo sebi svrha, već je usmjereno prema poboljšanju opšteg stanja u društvu. To podrazumijeva Forum inženjera, ali i skupove ljekara i pravnika, koje takođe namjeravamo da uskoro organizujemo, sa ciljem da uobličimo korisne inicijative i usmjerimo ih prema Narodnoj skupštini i Vladi RS. Tu će biti i sportskih okupljanja, poput turnira u malom fudbalu koji će najvjerovatnije biti održan sredinom maja, kao i drugih aktivnosti”, zaključio je Stanarević.

Тагови: