Očekuje se dosta posla

Demografski pokazatelji u Srpskoj kompleksni

19:27, 20.02.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
"Odlučili smo se za jedan ozbiljan rad, operativan rad i ozbiljan pristup ovaj put, da ne završimo neslavno kao neki raniji savjeti", kaže Sonja Davidović, ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Poruka ministra porodice omladine i sporta je jasna - demografski pokazatelji u Republici Srpskoj su kompleksni, a tim koji predvodi očekuje dosta posla. Savjet čine demografi, ministri i stručnjaci koji bi trebalo da se uhvate u koštac sa demografskim problemima. A ima ih. Stiže poruka da hvatamo posljednji voz za preduzimanje konkretnih mjera. 

"Za 20 godina zadnjih imamo 30 odsto manje upisanih osnovaca, imamo 20 odsto manje upisanih srednjoškolaca. To se prelijeva na studentsku populaciju, pa imamo sve manje upisanih studenata u školama. Ako pogledamo zadnjih pet godina imamo broj rođenih ispod  9.500, a imali smo prije 15 godina  oko 12 hiljada rođenih. To je za 30 odsto manje rođenih. Mortalitet nam je porastao za 30 odsto", kaže Draško Marinković, demograf.

Svi zajedno smo prosječno stari 42 godine i imamo najstarije stanovništvo u Evropi, kaže još Marinković. Savjet će napraviti plan aktivnosti, procjene i analize. Sve će biti predloženo Vladi Republike Srpske. 

"Baziraćemo se na one ključne oblasti i ključnu problematiku danas u društvu koja nas prati, a to je pitanje je mladih, zapošljavanje mladih, stambeno zbrinjavanje mladih, olakšica kod mladih, zatim podrška porodici, podrška roditeljstvu i negdje usklađivanje rada i roditeljstva", kaže Sonja Davidović.

Savjet za demografsku politiku ponovo će da se sastane za dva mjeseca. Tada bi, najavljuju, trebalo da ima konkretnije prijedloge za socijalne i pronatalitetne mjere.