Civilna zaštita

Deminiranje uz pomoć pasa i evakuacija helikopterom

  • 21.08.2018. 17:26

U mjestu Koprivna kod Oštre Luke danas je u organizaciji Republičke uprave Civilne zaštite i deminerskog tima izvršeno deminiranje po novim metodama, koje do sada nisu korištene u BiH.

Naziv deminerske metode je "Oslobađanje tla", a prvi put je upotrijebljena na lokalitetu za koji kažu da je veoma opasan i pun minsko-eksplozivnih sredstava, zaostalih iz prethodnog rata. 

U deminiranju je učestvovalo 35 deminera, kao i dva psa tragača. 

Pomoćnik direktora za deminiranje Republičke uprave Civilne zaštite Dragan Kos izjavio je da je riječ o minskom polju takozvane Armije BiH iz 1995. godine, koje obuhvata površinu oko 2,6 kilometara kvadratnih. 

"Nama je teško doći do informacija o miniranosti. Koristimo priliku da preko deminerskih veza dođemo do informatora. Već smo u pripremnim aktivnostima našli tri mine i pet naznaka miniranosti", rekao je Kos. 

U proces deminiranja po novoj metodi uključeni su i psi tragači, zahvaljujući kojima posao ide dosta brže i lakše, tvrde demineri. 

Trener i vodič pasa u Civilnoj zaštiti Republike Srpske Igor Šumar kaže da radi u paru sa svojim partnerom i da za jedan dan obrade oko 800 metara kvadratnih, dok deminerski dvojac uradi do 50, 60 ili 80 metara kvadratnih. 

Na ovom lokalitetu do sada je deminirano oko 300 metara kvadratnih zemljišta. 

"Naši demineri su spremni i obučeni za te zadatke. Želim da naglasim da su demineri Republike Srpske spasioci, jer su obučeni i kada je riječ o zaštiti i spasavanju na vodi i pod vodom", istakao je direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed. 

On je dodao da su u ovu aktivnost deminiranja šumskog pojasa oko Oštre Luke krenuli na zahtjev Šumskog gazdinstva Prijedor. 

"Izašli smo na teren da deminiramo ovo područje, što je bila prilika i da se obavi kraća vježba evakuacije povrijeđenih u letjelicama", istakao je Međed. 

Operativni oficir za protivminsku akciju pri Republičkoj upravi Civilne zaštite Kristina Marindolac rekla je novinarima da su imali priliku da prisustvuju vježbi medicinske evakuacije zajedno sa medicinskim helikopterskim servisom. 

"Pokušali smo da na najbolji način prezentujemo i ispoštujemo sve norme koje su predviđene u uslovima transprota povrijeđenog u minskom polju, gdje nema transporta vozilom", naglasila je ona. 

Pilot Helikopterskog servisa Republike Srpske Zorislav Ivanović kaže da je ova vježba nastavak saradnje u uslovima elementarnih nepogoda. 

"Ovu našu saradnju sa Civilnom zaštitom pretočili smo u jedan sporazum u vezi sa deminerima i kada je potrebna hitna evakuacija povrijeđenih sa tih terena u uslovima nemogućnosti transporta kopnom, Helikopterski servis će biti na raspolaganju", rekao je Ivanović. 

On je dodao da je ovo vježba koja je dio stalne obuke i ona je danas pokazala svoj efekat i rad u stvarnim uslovima. 

Direktor Šumskog gazdinstva Prijedor Saša Bursać istakao je da im ova aktivnost Civilne zaštite mnogo znači i da je ovo trenutno najveće radilište ovakve vrste u Republici Srpskoj. 

"Mine na terenu nam zadaju velike probleme u eksploataciji i gazdovanju šumama. Strahujemo svaki dan i bilo je neželjenih događaja sa kobnim ishodima. Vidimo da ljudi ovom poslu ozbiljno pristupaju i nadamo se da će situacija na terenu biti mnogo bolja kada je riječ o minama", naveo je Bursać. 

Iz Civilne zaštite najavili su da će intenzivno raditi na deminiranju ovog terena, a ujedno je upućen apel da stanovništvo Koprivne bude maksimalno oprezno u šumskim putevima. 
 

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.